Stesen B menyesuaikan struktur organisasi

MenurutLewatPada 18 Julai, platform media streaming video China B Station terus menyesuaikan struktur organisasinya dalam seminggu terakhir, yang melibatkan beberapa jabatan perniagaan teras dan 6 pemimpin perniagaan.

Set pertama perubahan utama melibatkan sektor pengkomersialan syarikat. Liu Zhi, naib presiden stesen B dan mantan pengarah jabatan operasi, akan bertanggungjawab untuk pengkomersialan sistem pertengahan dan pusat komersial stesen utama. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Liu telah memainkan peranan penting dalam mendorong pertumbuhan pengunggah dan pengguna di stesen B.

Sementara itu, pusat pemasaran syarikat akan dikendalikan oleh pengurus besar Wang Xu. Wang Congzhao mengambil bahagian dalam pembentukan pasukan penjualan iklan jenama stesen B. Kedua-dua Wang dan Liu akan melaporkan kepada Li Ni, naib ketua dan COO stesen B.

“Terminal” syarikat juga telah diselaraskan. Pada petang 18 Julai, Stesen B mengeluarkan surat dalaman yang mengumumkan bahawa garis pelaporan pusat operasi stesen utama, jabatan platform kreatif, jabatan operasi masyarakat, dan jabatan kerjasama kandungan akan dipindahkan dari Liu Zhi ke Wang Yuyang, naib presiden dan ketua perniagaan siaran langsung. Chen Rui, ketua dan CEO stesen, melaporkan.

Pada awal 2021, Stesen B memisahkan jabatan permainan terminal menjadi “jabatan kandungan permainan” dan menyerahkannya kepada Wang Yuyang. Wang melakukan eksperimen mengenai operasi bersepadu siaran langsung dan kandungan video untuk meningkatkan kekayaan kandungan platform dan jumlah perniagaan siaran langsung.

Jabatan Animasi Pusat Operasi Stesen Utama B akan dipecahkan dan dipisahkan menjadi “Animation Content Department”. Jabatan Filem dan Televisyen, Jabatan Hiburan, dan Pusat Sumber Artis akan digabungkan menjadi “Jabatan Kandungan Filem dan Hiburan”. Di samping itu, stesen B juga telah menubuhkan pusat data baru.

Penyesuaian stesen B dibuat setelah Tahun Baru Imlek pada tahun 2022, dan dipimpin oleh Ketua Pegawai Eksekutif Chen Rui dan Ketua Pegawai Operasi Li Ni.

Pada tahun 2019, stesen B mula aktif mencari pertumbuhan pengguna dan perniagaan. Pada masa ini, jumlah pengguna aktif harian di stesen B telah mencapai hampir 80 juta, dan pendapatan tahunan telah mencapai 19.4 bilion yuan (AS $2.87 bilion), yang hampir tiga kali ganda dari tiga tahun yang lalu.

Namun, pada akhir 2021, tekanan di stesen B meningkat dengan mendadak. Ekonomi global telah memasuki kitaran baru, dan industri pengiklanan terus menurun. Peraturan industri sangat penting di rumah dan di luar negara. Persaingan semakin sengit.

Lihat juga:Stesen B nafi bocor akaun pengguna dan nombor telefon

Pada bulan Mac 2022, Chen Rui menyatakan pada mesyuarat laporan kewangan tahunan syarikat bahawa syarikat itu merancang untuk mencapai titik impas pada tahun 2024. Tiga bulan kemudian, dia sekali lagi secara terbuka menekankan bahawa tujuannya tidak akan berubah.

Stesen B akan memberi tumpuan untuk meneroka lebih banyak senario penggunaan kandungan tahun ini, seperti video pendek skrin menegak, TV Internet OTT dan banyak lagi. Di samping itu, platform ini berharap dapat meningkatkan kadar pemuatan iklan.