Stesen B memperoleh syarikat teknologi maya Qianyu Network

MenurutPlatform pertanyaan perniagaan Cina Tianyan Check, Shanghai Qianyu Network Technology Co., Ltd. baru-baru ini melakukan pendaftaran perubahan dengan Pentadbiran Negeri untuk Industri dan Perdagangan. Tiga bekas syarikat rakan kongsi telah menarik diri dari senarai pemegang saham mereka, sementara Shanghai Magic Information Technology Co., Ltd., sekutu stesen B, telah ditambahkan sebagai pemegang saham milik penuh baru. Sebagai tambahan, wakil sah Qianyu Network ditukar dari Tang Jiajun menjadi Zheng Binwei.

Tianyan Check juga menunjukkan bahawa Shanghai Qianyu Network Technology Co., Ltd., sebelumnya dikenal sebagai Hangzhou Yizhen Network Technology Co., Ltd., ditubuhkan pada bulan Mac 2019 dengan modal terdaftar 3,762,500 yuan (US $593,660). Syarikat ini memfokuskan pada pengembangan watak maya dan rangkaian sosial maya. Hak cipta perisiannya kebanyakannya berkaitan dengan teknologi maya, termasuk perisian siaran langsung idola maya 3D dan sistem livestream pemetaan penyegerakan wajah maya.

Stesen B, yang pada asalnya terkenal dengan kandungan subkultur “ACG” (anime, manga, permainan), telah mula melabur dalam perniagaan watak maya. Sebagai contoh, pada tahun 2019, Stesen B memperoleh Shanghai Henian Information Technology Co., Ltd., yang mengembangkan dan mengeluarkan idola maya terkenal Luo Tianyi. Stesen B menggunakan idola maya yang popular ini sebagai “tuan rumah”. Di samping itu, peranan maya kini menjadi faktor utama yang mendorong pertumbuhan perniagaan di stesen B.

Lihat juga:Stesen B memenangi hak cipta media digital eksklusif Piala FA selama tiga tahun

“Stesen B kini mengumpulkan kumpulan hosting web terkaya di China dan juga yang paling tertumpu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Stesen B Chen Rui pada ulang tahun ke-12 syarikat itu pada tahun 2021. Chen juga menyatakanHosting maya telah menjadi kategori yang paling pesat berkembang dalam bidang siaran langsung stesen BPada tahun lalu, lebih daripada 32,000 hos maya disiarkan di stesen B, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 40%.

Menurut “Berita Ekonomi Harian”, pendapatan yang dihasilkan oleh tuan rumah web ini di stesen B telah meningkat dari 7.62 juta yuan pada Januari 2020 menjadi lebih dari 50 juta yuan pada bulan November 2021, dan jumlah orang yang membayar untuk menonton siaran langsung mereka dalam tempoh yang sama telah meningkat dari 70,000. Jumlah orang meningkat kepada lebih daripada 250,000. Beberapa tuan rumah web yang terkenal telah menunjukkan prestasi yang baik dan telah menjadi bahagian penting dari semua tuan rumah stesen B.