Stesen B disaman oleh iQiyi sebelum penyenaraian kedua Hong Kong

Dokumen mahkamah menunjukkan bahawa platform media streaming video China B telah disaman oleh iQiyi saingannya untuk isu hak cipta. Tarikh undang-undang ditetapkan pada 23 Mac, hari syarikat menentukan harga tawaran akhir di Bursa Saham Hong Kong.

Ini bukan kali pertama syarikat tersenarai Nasdaq ini terlibat dalam pertikaian hak cipta. Pada tahun 2016, ia didenda $8,770 kerana menyiarkan rancangan realiti tanpa persetujuan iQiyi, yang memiliki hak pengedaran rancangan itu di semua platform Internet. Kemudian pada tahun 2018, iQiyi menyaman syarikat itu untuk menyediakan penstriman dalam talian untuk pertunjukan pertandingan rap yang dihasilkannya. Stesen B juga terlibat dalam masalah hak cipta yang serupa dengan pesaing industri seperti Tencent Video, Douyu, dan Youku.

Stesen B diasaskan oleh Xu Yi pada tahun 2009 sebagai platform perkongsian video untuk penonton yang berminat dalam bidang anime, manga dan permainan. Ia dicirikan oleh sistem sarikata menatal yang membolehkan pengguna menyusun komen pada skrin main balik. Sepanjang dekad yang lalu, syarikat itu telah berkembang menjadi salah satu platform perkongsian video terbesar di negara ini, menjana pendapatan dari permainan mudah alih, siaran langsung, pengiklanan dan e-dagang.  

Tidak seperti platform media streaming lain, Stesen B bergantung kepada pengguna untuk menghasilkan kandungan. Beberapa video yang paling banyak dilihat di stesen B adalah klip campuran yang berasal dari filem, rancangan TV dan video berita yang ada, yang membantu meningkatkan lalu lintas untuk pembuat kandungan institusi. Pada suku keempat 2020, muat naik bulanan rata-rata mencapai 5.9 juta, meningkat 109% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2019.  

Walau bagaimanapun, tidak semua pencipta kandungan di Bilibili membuat karya asli; Sesetengah orang memuat naik episod penuh filem atau rancangan TV untuk meningkatkan penarafan. Oleh kerana bilangan pengguna aktif telah berlipat ganda dan terus berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kontroversi terhadap plagiarisme mungkin akan berterusan.

Lihat juga:Harga saham stesen B meningkat dengan mendadak setelah laporan kewangan dikeluarkan

Stesen B dijangka melancarkan penyenaraian sekunder di Hong Kong pada hari Khamis. Tiga tahun yang lalu, syarikat itu memohon IPO di Amerika Syarikat, menaikkan lebih daripada $480 juta pada $11.50 sesaham. Syarikat itu kini bertujuan untuk mendapatkan lebih daripada $3.2 bilion dalam pembiayaan daripada pelabur institusi seperti Alibaba dan Tencent untuk penyenaraian sekunder. Penaja perjanjian itu termasuk JP Morgan Chase, UBS, Goldman Sachs dan Morgan Stanley.  

Harga terbitan akhir penyenaraian syarikat di Hong Kong tidak akan melebihi HK $988 sesaham, premium 12% kepada harga penutupnya di New York. Walaupun Stesen B telah mengumumkan kerugian selama 13 suku berturut-turut, harga saham syarikat di New York telah meningkat lima kali ganda dalam tempoh 12 bulan yang lalu.