Stellantis mengembangkan jenama Jeep di China dengan cara yang ringan

Stellantis, pembuat kereta multinasional, mengumumkan pada 18 Julai bahawa syarikat itu akan mengambil pendekatan ringan aset untuk mengembangkan jenama Jeep di China.

Di samping itu, syarikat itu akan memulakan perbincangan dengan pembuat kereta China GAC Group untuk menamatkan usaha sama tempatannya, GAC FCA, kerana kurangnya kemajuan dalam rancangan yang diumumkan sebelumnya untuk memperoleh saham majoriti dalam usaha sama itu.

Stellantis adalah pembuat kereta yang dibentuk oleh penggabungan 50:50 antara PSA Group dan Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Stellantis mengatakan bahawa ia akan terus memperkukuhkan bekalan produk jenama Jeep di China dan meningkatkan barisan elektrik kereta import.

GAC FCA, usaha sama antara Stellantis dan GAC Group, ditubuhkan pada Mac 2010. Model domestiknya termasuk produk seperti Compass, Grand Commander, Cherokee, Freeman dan Jeep Brand Commander. Sistem kuasa meliputi produk powertrain hibrid bahan api dan plug-in, dan produk utama dijual antara 150,000 yuan (22,260 dolar AS) dan 300,000 yuan (44,520).

Stellantis merancang untuk menghentikan GAC FCA secara teratur, yang telah kehilangan wang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan akan mengiktiraf perbelanjaan penurunan nilai bukan tunai sekitar 297 juta euro (AS $301.4 juta) pada separuh pertama 2022.

Lihat juga:GAC mengeluarkan SUV Emkoo hibrid baru

Pada 27 Januari tahun ini, Stellantis mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa ia berhasrat untuk meningkatkan nisbah pegangan saham GAC FCA dari 50% menjadi 75%. Selepas itu, GAC Group menjawab bahawa kedua-dua pihak belum menandatangani perjanjian rasmi mengenai penyesuaian ekuiti. GAC mengatakan bahawa pada bulan Jun, pengeluaran dan penjualan GAC FCA adalah sifar. Dari Januari hingga Jun tahun ini, GAC FCA menghasilkan 822 kenderaan dan menjual 1,861 kenderaan, penurunan dari tahun ke tahun masing-masing sebanyak 89.35% dan 84.18%.