Starbucks China menaikkan harga produk tertentu

Pada hari Rabu, ramai netizens Cina mengulas di media sosial:Starbucks menaikkan harga pelbagai produk sebanyak 1-2 yuan ($0.16-0.32)Termasuk kopi Amerika, latte dan pelbagai makanan. Ini adalah dalam syarikat yang jatuh ke dalam imej jenama danKrisis keselamatan makananDi negara ini.

Starbucks menjawab bahawa ia sedikit menaikkan harga beberapa minuman dan makanan di kedai-kedai daratan China mulai hari Rabu. Penyesuaian harga tidak termasuk semua biji kopi bungkusan, cawan kopi dan produk periferal lain. Harga akhir ditentukan setelah mempertimbangkan beberapa faktor, seperti kos operasi.

Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks Global Kevin Johnson (Kevin Johnson) mengatakan dalam panggilan persidangan pendapatan pada 3 Februari bahawa syarikat itu menjangkakan akan terus menaikkan harga dalam beberapa bulan ke depan sebagai tindak balas terhadap tekanan keuntungan yang disebabkan oleh inflasi dan masalah pasaran buruh yang berkaitan dengan wabak tersebut. Seawal Oktober 2021, Starbucks membuat penyesuaian harga pada item menu.

Pada 1 Februari, Starbucks mengeluarkan laporan kewangan Q1 tahun fiskal 2022, menunjukkan bahawa penjualan kedai yang sama di China turun 14%, harga unit pelanggan rata-rata turun 9%, dan jumlah transaksi turun 6%. Sehingga Januari 2022, Starbucks mempunyai 5,557 kedai di China.

Selain Starbucks, rantai Kanada Tim Hortons Coffee juga menyelesaikan kenaikan harga sebulan yang lalu. Menurut sumber: “Penyesuaian harga ini terutama disebabkan oleh pertimbangan operasi pasar. Penyesuaian harga kecil telah dilakukan untuk 9 produk, mulai dari 1-2 yuan.”

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebilangan besar jenama kopi domestik baru telah muncul di China, dan Fengdu dan M Stand akan menerima pelaburan modal pada tahun 2021. M Stand merancang untuk terus memperluas kedai pertamanya di Beijing, Suzhou, Nanjing, Wuhan dan Chengdu, sementara Mayne kini telah membuka hampir 200 kedai.

Lihat juga:Starbucks bertindak balas terhadap pekerja Chongqing yang mengusir polis

Seesaw juga berkembang, membuka hampir 30 kedai pada separuh pertama tahun ini, lebih banyak daripada gabungan beberapa tahun kebelakangan ini. Tahun ini masih berlari menuju tonggak 100 kedai. Banyak jenama baru seperti Algebra Coffee dan Secre Coffee juga mempercepat pengembangan mereka, menekan bahagian pasaran Starbucks.