Skyworth, Skyway melancarkan jenama kereta baru untuk memasuki pasaran kenderaan elektrik yang sesak

Pemimpin kenderaan tenaga baru Skyworth mengadakan mesyuarat di Beijing pada hari Selasa untuk secara rasmi melancarkan jenama kereta baru, Skyworth Motors.

Skyworth Group tidak memilih untuk membangunkan kereta secara bebas, tetapi memindahkan hak untuk menggunakan 11 tanda dagangan kepada Skyworth pada akhir bulan Mac. Selepas pemindahan, Tianmei Automobile Tianwei secara rasmi dinamakan semula Skyworth Automobile. Huang Hongsheng, pengasas Skyworth dan pengerusi Skyworth, berkata yang kedua berhasrat untuk pergi awam tahun ini.

Malah, Huang telah meneroka bidang automotif seawal sepuluh tahun yang lalu, ketika dia mengasaskan Skywell di Nanjing, Jiangsu sebagai pengasas Skyworth. Selepas pengambilalihan Nanjing Jinlong Bus Manufacturing Company, Skyway beralih tumpuannya dari bas bersaiz tradisional ke kenderaan tenaga baru. Ia secara rasmi memasuki pasar kereta penumpang pada tahun 2017. Pada bulan November 2020, ia melancarkan SUV pertengahan elektrik tulen pertamanya-Tianmei ET5.

Pada pertemuan jenama pada hari Selasa, Skyworth menunjukkan fungsi kawalan suara model baru dan penyesuaian berskala besar ke tempat duduk pemandu di kereta pertamanya Skyworth ET5-sebenarnya, produk pertama Tianmei yang dilancarkan pada Oktober tahun lalu Tianmei ET5. Harga kereta ini berkisar antara 152,800 yuan hingga 199,800 yuan, bergantung kepada daya tahan.

Disebabkan kemerosotan dalam pasaran perkakas rumah, pendapatan Skyworth telah menurun sejak 2016. Menurut laporan kewangan 2018, keuntungan bersih syarikat turun dengan ketara lebih daripada 60% tahun ke tahun.  

Walaupun jualan kereta Skywell secara beransur-ansur meningkat, ia tidak mendapat perhatian orang ramai. Dari tahun 2014 hingga 2019, bahagian kenderaan penumpang Tianwei di pasaran kenderaan komersial tenaga baru terus meningkat, dan penjualan pada tahun 2017 secara rasmi melebihi 10,000 unit. Pada tahun 2019, walaupun tahap subsidi tenaga baru menurun, pengeluar masih menduduki tempat kedua dalam industri bas tenaga baru dengan penjualan 3.9 bilion yuan.

Pada masa ini, Skywell mengendalikan 7 pangkalan pengeluaran dan mempunyai hampir 1,000 pekerja yang bertanggungjawab untuk penyelidikan dan pembangunan di China. Menurut Skyway, ia telah menguasai bateri, motor, kawalan elektronik dan teknologi lain untuk kenderaan tenaga baru.

Pada tahun 2019, ia bersama-sama menubuhkan Syarikat Teknologi Automotif Pintar Kuwo dengan Skyworth. Berdasarkan senario aplikasi automotif, ia telah membangunkan sistem sambungan rangkaian pintar yang menyediakan interaksi suara AI sepenuh masa dan sambungan pintar rumah kereta. Dengan sistem ini, pengguna boleh mengawal pelbagai aksesori dengan satu klik.

Model kerjasama antara Skyway dan Skyworth dengan cepat dapat meningkatkan pengaruh jenama bekas dalam pasaran kenderaan tenaga baru dan meningkatkan pendedahan jenama untuk yang terakhir. Tetapi terdapat juga beberapa risiko tersembunyi. Apabila Tianwei Automobile menghadapi masalah kualiti atau aduan pengguna, reputasi Skyworth juga mungkin terjejas.

Pada masa akan datang, Skyworth akan melancarkan dua reka bentuk elektrik tulen-satu untuk SUV sederhana dan besar dan yang lain untuk kenderaan utiliti. Sehingga 2025, ia merancang untuk melancarkan sekurang-kurangnya empat kenderaan elektrik tulen baru dan membentuk sistem produk model kuasa penuh, yang akan disatukan dengan kenderaan elektrik tulen, kenderaan hibrid dan kenderaan menggunakan sumber tenaga lain untuk memenuhi perubahan keperluan pengguna.

Dari segi strategi pasaran tertentu, Huang berkata Skyworth Motors terutamanya disasarkan kepada usahawan dan penjawat awam. Beliau menjangka jualan mencapai 12,000 unit tahun ini dan 250,000 unit menjelang 2025. Beliau juga mendedahkan bahawa model jarak jauh dengan jarak memandu 1,000 kilometer akan dilancarkan pada separuh kedua tahun ini, dan sedan akan dilancarkan tahun depan.

“Skyworth telah melabur 10 miliar yuan untuk meneliti model kereta yang dapat memenuhi keperluan perniagaan dan penumpang. Di masa depan, kami akan melabur 30 miliar yuan untuk mencapai nilai pasar 300 miliar yuan. Kami juga akan berusaha keras untuk melatih pekerja yang cemerlang dalam 30 tahun ke depan.” Kata Huang.

Baru-baru ini, Huawei, Baidu, Xiaomi, Didi dan gergasi teknologi lain telah mengumumkan hasrat mereka untuk memasuki bidang kenderaan elektrik pintar. Syarikat perkakas rumah seperti TCL, Hisense, dan Midea juga telah bergabung dengan rantaian bekalan industri automotif dengan pelbagai cara.

Lihat juga:Huawei bergabung dengan kereta pintar dengan SUV SF5, meneroka aliran pendapatan baru di tengah sekatan AS

Pada bulan Mac 2020, Midea Group memperoleh 18.73% saham Hekang New Energy Group, yang mengendalikan rangkaian industri kenderaan tenaga baru dan pengisian cerucuk, dengan harga 743 juta yuan. Pada bulan Mac tahun ini, Hisense Home Appliances merancang untuk memperoleh kepentingan majoriti dalam pembuat peralatan automotif Jepun Sandeng Group untuk 1.3 bilion yuan untuk mengembangkan perniagaan penghawa dingin automotifnya.

Awal tahun ini, semasa “dua sesi” tahunan kerajaan China, pengasas TCL Li Dongsheng memberitahu Beijing News bahawa dia tidak akan mempertimbangkan untuk menghasilkan kenderaan tenaga baru pada masa akan datang, tetapi akan memberi tumpuan kepada produk teras.