Siri Xiaomi 12S akan menggunakan cip pengurusan kuasa yang dikembangkan sendiri Surge G1

Lei Jun, ketua dan ketua eksekutif syarikat elektronik pengguna Xiaomi yang berpusat di Beijing, terus menarik minat pada hari Jumaat untuk barisan telefon pintar 12S jenama yang akan datang. Syarikat itu secara rasmi mengumumkan pada hari JumaatCip pengurusan bateri lonjakan G1 yang dikembangkan sendiri akan dikeluarkan pada jam 7 malam pada 4 Julai, dan akan dibawa dalam siri Xiaomi 12S.

Lei mengatakan bahawa gabungan cip pengecasan pantas P1 lonjakan dan cip pengurusan bateri G1 lonjakan telah mewujudkan pengembangan bebas dari keseluruhan rangkaian teknologi pengurusan bateri. Dilengkapi dengan dua cip yang dikembangkan sendiri ini, Xiaomi 12S Ultra memantau keselamatan bateri dalam masa nyata pada tahap milisaat, sangat meningkatkan ketepatan ramalan hayat bateri dan meningkatkan jangka hayat bateri dengan berkesan.

(Sumber gambar: Xiaomi)

Tahun lalu Xiaomi melancarkan dua cip yang dikembangkan sendiri-Surge C1 dan Surge P1. Surge C1 adalah cip pencitraan profesional pertama Xiaomi, dan Surge P1 adalah cip pengecasan pertama Xiaomi yang dikembangkan sendiri.

Pada masa yang sama, Lei juga mengumumkan bahawa peranti baru akan menggunakan bahan bateri baru, iaitu generasi baru bateri lithium-kobalt oksida, dan teknologi pemisahan elektrod bateri negatif. Suhu maksimum bateri akan dikurangkan sebanyak 5 darjah Celsius semasa pengecasan. Kapasiti bateri Xiaomi 12S juga meningkat 100mAh kepada 4500mAh.

Lihat juga:Kos R&D sensor kamera Xiaomi 12S Ultra mencecah AS $15 juta

“Super Cup” Xiaomi 12S Ultra akan menggunakan bateri anoda silikon-oksigen generasi kedua yang lebih maju dan mahal dengan ketumpatan tenaga hingga 714Wh/L, iaitu 4 kali ganda kapasiti penyimpanan litium grafit tradisional. Walaupun Xiaomi belum mengumumkan kapasiti bateri, ia tidak boleh kurang dari 4800mAh, menyokong pengecasan pantas berwayar 67W dan pengecasan super kilat tanpa wayar 50W.

Xiaomi 12S (sumber gambar: Xiaomi)

Lei juga mengatakan bahawa Xiaomi selalu mematuhi “berorientasikan teknologi” dan membuat produk paling keren. Dalam lima tahun kebelakangan ini, pelaburan R&D syarikat telah meningkat lebih dari 40% setiap tahun. Dalam lima tahun akan datang, pelaburan R&D dijangka melebihi 100 bilion yuan (AS $14.91 bilion), dan arah teknologi baru akan terus diterokai.