Siri pembiayaan Jidu A hampir AS $400 juta, dan pengeluaran besar-besaran akan bermula pada tahun 2023

Anak syarikat kenderaan elektrik pintar gergasi teknologi China Baidu mengumumkan penutupanSiri A mengumpulkan hampir $400 jutaPusingan pembiayaan ini disokong oleh Baidu dan rakan strategiknya, pembuat kenderaan Zhejiang Geely Holding Group (“Geely”).

Dengan selesainya pusingan pembiayaan ini, kami akan terus mempercepat kemajuan R&D dan berusaha untuk mencapai pengeluaran besar-besaran tidak lama lagi. Kereta konsep Robocar pertama jenama itu akan dilancarkan di Beijing Auto Show pada bulan April tahun ini, dan model yang dihasilkan secara besar-besaran dijadualkan dilancarkan pada tahun 2023.

Pada Januari 2021, Baidu mengumumkan rancangan untuk memasuki industri automotif dengan melancarkan syarikat kereta pintar. Pada bulan Mac, Extreme ditubuhkan dan menerima modal permulaan lebih dari 300 juta dolar AS. Hari ini, hanya dalam sepuluh bulan, pusingan pembiayaan baru telah diperoleh. Dengan proses pengembangan produk yang sangat inovatif dan kepantasan mengembangkan model pertama, ia mengatasi rata-rata industri dan diakui secara meluas oleh industri.

Kejayaan pusingan pembiayaan baru akan membantu mempercepat pengembangan dan pengeluaran besar-besaran kenderaan robotnya. Melihat ke masa depan, Jidu akan memberi tumpuan kepada pemerolehan bakat dan memperluas pasukan R&D, terutama dalam bidang termasuk pemanduan autonomi maju, konsol pintar, dan pembuatan pintar. Ia juga akan membina sistem yang memudahkan pertumbuhan pengguna dan operasi pasaran. Menjelang 2023, syarikat itu bertujuan untuk menunjukkan kepada dunia sebuah kereta robot yang menjimatkan kos dengan pengalaman pengguna yang luar biasa, yang diharapkan dapat menjadi penanda aras industri untuk kereta pintar.

Lihat juga:Kenderaan memandu sendiri tahap 4 yang dikuasakan oleh NVIDIA DRIVE Orin akan memulakan pengeluaran tahun depan

Sebagai langkah strategik penting Baidu dalam bidang mobiliti pintar, ia sangat komited untuk mewujudkan Robocar revolusioner dengan kecerdasan dan emosi, yang memimpin perubahan besar dalam pengangkutan. “Permulaan yang melampau hanya 10 bulan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Extreme Xia Yiping. “Dengan sokongan teknologi AI canggih, digabungkan dengan platform kenderaan dan proses pembuatan berkualiti tinggi, pengembangan robot automotif yang sangat cekap telah terbukti-otak Robocar, Sistem saraf, badan, dan lain-lain semuanya berkembang pesat. Apabila produk dihantar (2023), ia akan menjadi produk penanda aras.”