Siri pembiayaan bateri kenderaan elektrik Senvoda melebihi AS $1 juta

Senvoda Electric Vehicle Battery Co., Ltd. (Senvoda EVB) mengumumkan pada 25 OgosKira-kira 8 bilion yuan (AS $1.17 bilion) pembiayaan Siri A telah selesai, Diketuai bersama oleh Guangjian Fund, Shenzhen Capital Group, Source Code Capital, dan National Green Development Fund,

Ditubuhkan pada tahun 2014, Senvoda EVB komited untuk menjadi penyedia produk dan penyelesaian sistem bateri kuasa bertaraf dunia. Dana baru digunakan terutamanya untuk pembinaan kapasiti, pembangunan teknologi dan lelaran produk.

Syarikat induk Senvoda EVB Senvoda mempunyai enam kelompok industri: bateri pengguna, produk terminal pintar, bateri kuasa, sistem penyimpanan tenaga dan Internet tenaga, automasi dan pembuatan pintar, dan perkhidmatan ujian makmal. Pada separuh pertama tahun ini, syarikat telah menghantar sejumlah 3.95Gwh bateri kuasa, mencapai pendapatan 4.20 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 631.92%.

Senvoda memulakan putaran perniagaan bateri kuasa pada akhir 2021 dan merancang untuk disenaraikan secara berasingan.

Senvoda EVB mempunyai satu set lengkap penyelesaian bateri kuasa seperti sel bateri, modul, BMS, pek bateri, dan ujian, terutamanya untuk bateri kenderaan elektrik dan bateri simpanan tenaga. Dengan bergantung pada produk HEV dan teknologi pengecasan pantas BEV, syarikat telah menandatangani kerjasama dengan OEM utama, merangkumi model EV ekonomi, prestasi dan kelas atas, dengan lebih daripada 20 pelanggan di seluruh dunia dan lebih daripada 50 projek.

Lihat juga:Syarikat bateri Sunwoda EVB memperoleh $380 juta dari pelabur termasuk Lithium Motors dan SAIC

Menurut data dari China Automotive Battery Innovation Alliance, dari Januari hingga Julai 2022, kapasiti bateri kuasa terkumpul China meningkat sebanyak 110.6% tahun ke tahun, dan bahagian pasaran EVB Senvoda meningkat dengan pesat, menduduki tempat keempat di antara syarikat bateri kuasa ternary.