Singapore Airlines: Bahagian jualan cip global China hampir dengan Eropah dan Jepun

Persatuan Industri Semikonduktor (SIA)Di Amerika Syarikat, sebuah laporan yang dikeluarkan pada hari Isnin mengatakan bahawa penjualan cip global oleh syarikat-syarikat China meningkat, sebahagian besarnya disebabkan oleh pelbagai ketegangan antara China dan Amerika Syarikat dan usaha bekas untuk meningkatkan industri cip mereka, termasuk melalui subsidi kerajaan, insentif perolehan dan dasar keutamaan lain.

Analisis SIA selanjutnya menunjukkan bahawa pada tahun 2020, bahagian pasaran China dalam bidang semikonduktor tanpa wafer global adalah setinggi 16%, meningkat daripada 10% pada tahun 2015.

Hanya lima tahun yang lalu, penjualan peranti semikonduktor China adalah AS $13 bilion, hanya 3.8% daripada penjualan cip global. Namun, menurut analisis SIA, pada tahun 2020, industri semikonduktor China mencapai kadar pertumbuhan tahunan yang belum pernah terjadi sebelumnya sebanyak 30.6%, dengan jumlah penjualan tahunan mencapai 39.8 bilion dolar AS. Lonjakan pertumbuhan telah membantu China menguasai 9% pasaran semikonduktor global pada tahun 2020, diikuti oleh Jepun dan Kesatuan Eropah, masing-masing dengan 10% bahagian pasaran. Angka penjualan untuk tahun 2021 belum dikeluarkan.

Sekiranya pembangunan semikonduktor China terus mengekalkan momentum yang kuat-iaitu, mengekalkan kadar pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 30% dalam tiga tahun ke depan, dan menganggap bahawa kadar pertumbuhan industri di negara dan wilayah lain tetap tidak berubah-menjelang 2024, pendapatan tahunan industri semikonduktor di daratan China dapat mencapai 116 Bilion dolar AS, merangkumi lebih daripada 17.4% bahagian pasaran global. Ini akan menjadikan bahagian pasaran global China kedua hanya untuk Amerika Syarikat dan Korea Selatan.

Jumlah syarikat baru yang masuk ke industri semikonduktor juga mengagumkan. Pada tahun 2020, hampir 15,000 syarikat China mendaftar sebagai syarikat semikonduktor. Sebilangan besar syarikat baru ini adalah syarikat permulaan tanpa fabless yang mengkhususkan diri dalam reka bentuk cip mewah seperti GPU, EDA, FPGA, dan pengkomputeran AI. Sebilangan besar syarikat ini sedang mengembangkan cip canggih yang merancang dan mengeluarkan peranti dari nod proses di pinggir pendarahan.

Lihat juga:China VC Weekly: Pembuatan Pintar, Cip, dll

Jualan peranti logik mewah di tanah besar China juga mempercepatkan. Jumlah pendapatan CPU, GPU dan FPGA China meningkat pada kadar 128% setahun. Menjelang tahun 2020, pendapatan akan mendekati 1 bilion dolar AS, meningkat daripada 60 juta dolar AS pada tahun 2015.

Di keempat-empat segmen rantaian bekalan semikonduktor China-fabless, IDM, foundry, dan OSAT-syarikat China menyaksikan pertumbuhan pendapatan yang pesat tahun lalu, dengan pertumbuhan tahunan masing-masing 36%, 23%, 32%, dan 23%, menurut analisis SIA. Syarikat semikonduktor terkemuka di China melakukan pengembangan domestik dan bahkan global di beberapa segmen pasaran.

Semua tanda menunjukkan bahawa pertumbuhan pesat dalam penjualan cip semikonduktor China kemungkinan akan berterusan. Walaupun China masih jauh untuk mengejar pemimpin industri yang sedia ada, terutamanya dalam pengeluaran, peralatan dan bahan pemutus nod maju, jurang itu dijangka sempit dalam dekad yang akan datang.