Siapa yang berada di belakang penangkapan peralatan pengguna pemantauan TV pintar?

Pendedahan baru-baru ini mengenai pelanggaran privasi Skyworth TV telah menyebabkan kegemparan di kalangan pengguna TV pintar Cina. Pada V2EX (forum dalam talian untuk geek teknologi), penggunaDiposkanSatu siri maklumat proses penyahkodan menunjukkan pengintipan oleh Skyworth Services pada semua peranti mereka yang disambungkan ke Internet.

Aplikasi yang bertanggungjawab untuk pekerjaan itu, yang disebut Gozen Data, dipasang pada sistem Android TV dan mengimbas peranti untuk menghantar data seperti nama hos, Mac, alamat IP, latensi rangkaian, dan bahkan nama WiFi SSID yang berdekatan kembali ke pangkalan data yang disebut “Gozen Data”, kata artikel ituGz-data.com.

Laman web ini kembali ke syarikat data besar Tound. Pada masa penerbitan ini, laman web rasmi Gozen telah diperbaiki, tetapiSumber terbuka lainIa menunjukkan bahawa syarikat itu telah mewujudkan perkongsian jangka panjang bukan sahaja dengan Skyworth, tetapi juga dengan pelbagai pengeluar TV pintar, termasuk Sanyo, TCL, Toshiba dan Philips. Syarikat itu mengumpul data dengan menanamkan kit pembangunan sistem di lapisan sistem dan memperoleh sejumlah besar maklumat dengan melawat 149 juta isi rumah di seluruh China.

Walaupun pernyataan Gozen mendakwa bahawa data tersebut hanya akan digunakan untuk “analisis penilaian isi rumah dan individu, analisis penilaian, analisis iklan dan pengoptimuman,” itu tidak mengubah fakta bahawa menyusup aktiviti dalam talian seseorang tanpa amaran merupakan pencerobohan privasi. MenurutUndang-undang Keselamatan SiberDi Republik Rakyat China, jika produk dan perkhidmatan rangkaian mempunyai fungsi mengumpul maklumat pengguna, penyedia mereka hendaklah dengan jelas memberitahu pengguna mereka dan mendapatkan persetujuan mereka. Pembekal wajib mematuhi undang-undang ini jika maklumat peribadi mana-mana pengguna terlibat.

Gozen dengan cepat menanggapi tuduhan itu dengan mengeluarkan permintaan maaf, dengan mengatakan, “Syarikat kami telah berkomunikasi dengan Skyworth TV untuk melumpuhkan APK’Gozen Data Services’ pada mulanya dan melakukan penyelidikan mendalam.”

Pengilang TV pintar Skyworth sejak itu membatalkan perkongsian tujuh tahun dengan syarikat itu dan menyatakan dalam satu kenyataan, “Kejadian ini secara serius melanggar nilai teras Skyworth sebagai pelanggan pertama. Skyworth juga telah mengirim surat kepada Beijing Gozen Data Technology Co., Ltd. untuk menghentikan kerjasama tersebut. Dan memerintahkannya untuk menghapus data berkaitan pengguna Skyworth yang diperoleh secara haram.”

Lihat juga:TV Pintar Terbaik 2020: Kedudukan TV 4K seperti Xiaomi, Hisense, Samsung, TCL, dll

Walau bagaimanapun, dengan memotong hubungan dengan penyedia perkhidmatan pengumpulan data, Skyworth mungkin masih tidak dapat menghapuskan akibat undang-undang untuk dirinya sendiri. “Undang-undang Keselamatan Siber” menghendaki penyedia perkhidmatan rangkaian mengambil langkah-langkah yang diperlukan dalam proses penyediaan perkhidmatan untuk memastikan keselamatan maklumat peribadi yang mereka kumpulkan dan mencegah kebocoran, kerosakan, dan kehilangan maklumat. Sekiranya maklumat peribadi dibocorkan, rosak atau hilang, langkah-langkah pemulihan hendaklah diambil dengan serta-merta, dan pengguna akan diberitahu tepat pada masanya dan dilaporkan kepada pihak berkuasa yang berkaitan mengikut peraturan.

Skyworth mungkin tidak menyedari pelanggaran Gozen, tetapi kemungkinan besar ia menutup mata untuk bertahan di pasaran yang sangat kompetitif, kerana pengumpulan data peribadi yang berlebihan adalah cara persaingan yang biasa-walaupun tidak beretika-di kalangan penyedia perkhidmatan Internet. Dalam kedua-dua kes, syarikat itu menyalahi undang-undang dan akan bertanggungjawab.