Shanghai mengeluarkan rancangan pembangunan pelaburan 2022

Dokumen rasmi ShanghaiPada hari Selasa, beberapa langkah dasar untuk memperluas pelaburan yang berkesan dan menstabilkan pembangunan ekonomi pada tahun 2022.

Dokumen tersebut menunjukkan bahawa Shanghai merancang untuk mempromosikan transformasi digital tempatan. Kerajaan akan menyokong bank polisi, institusi kewangan pembangunan, dan bank perdagangan untuk membuat projek kredit kadar faedah pilihan untuk “infrastruktur baru”, yang merujuk kepada infrastruktur” digital, pintar, dan inovatif”, dengan skala lebih dari 100 miliar yuan (157 miliar dolar). Dolar A.S.). Bandar ini bermaksud untuk mempromosikan pelaksanaan kebijakan potongan faedah untuk projek pembinaan infrastruktur baru, memperpanjang jangka waktu pelaksanaan kebijakan dengan tepat, dan membimbing modal sosial untuk meningkatkan pelaburan dalam “infrastruktur baru”.

Di masa depan, pemerintah Shanghai juga akan mempercepat penyebaran projek demonstrasi utama yang mempamerkan “infrastruktur baru” di seluruh hospital, kilang pintar, pengangkutan pintar dan bidang lain. Memperkukuhkan penyelidikan mengenai platform interaktif antara dunia maya dan masyarakat sebenar. Tujuannya adalah untuk memanfaatkan petunjuk penggunaan tenaga industri dan maklumat bandar dengan baik, dan memperkuat jaminan petunjuk pusat data hijau.

Di samping itu, pegawai bandar mengesyorkan kemajuan sederhana dalam pelaburan infrastruktur. Dalam bidang infrastruktur pengangkutan, Delta Sungai Yangtze akan membangun hab perkapalan global, dan mempercepat pengembangan pelabuhan dan lapangan terbang yang melayani Shanghai.

Lihat juga:Shanghai menggalakkan pembangunan industri maklumat elektronik

Dari segi infrastruktur alam sekitar, bandar ini akan meningkatkan kualiti persekitaran ekologi dan kemampuan pertahanannya. Shanghai akan mengambil langkah-langkah termasuk memajukan proyek kapasitas pengendalian banjir di hulu dan tengah Sungai Huangpu, dan memperbaiki sistem klasifikasi dan pembuangan sampah domestik.

Dari segi “infrastruktur baru”, termasuk pembinaan rangkaian 5G, kecerdasan buatan, Internet of Things (IoT), kereta api berkelajuan tinggi antara bandar, dan lain-lain, pihak berkuasa perbandaran Shanghai akan memberi tumpuan kepada rangkaian, kemudahan dan platform untuk mempercepat pengembangan aplikasi 5G dan promosi kluster Internet industri.