Shanghai bertujuan untuk memenuhi keperluan pengisian lebih dari 1.25 juta kenderaan elektrik menjelang 2025

DaripadaDokumen yang dikeluarkan oleh Kerajaan Rakyat Perbandaran ShanghaiPada hari Khamis mengenai promosi infrastruktur pengecasan kenderaan dan pertukaran bateri di bandar. Kerajaan perbandaran mencadangkan bahawa pada tahun 2025, rangkaian pengecasan bandar yang cukup maju akan dibentuk untuk memenuhi permintaan lebih dari 1.25 juta kenderaan elektrik (EV). Di samping itu, nisbah kenderaan ke cerucuk pengisian di bandar tidak akan lebih tinggi daripada 2: 1. Langkah-langkah yang dijelaskan dalam dokumen tersebut dijadualkan akan dilaksanakan pada 1 Mac 2022.

Dokumen tersebut menekankan bahawa pengisian kenderaan adalah andalan, ditambah dengan infrastruktur pertukaran bateri, dan terutama digunakan dalam teksi. Lebih banyak cerucuk pengecasan untuk kegunaan peribadi harus dibina, walaupun mereka masih dilengkapi dengan cerucuk awam. Pada masa akan datang, cerucuk pengecasan yang lebih pantas akan dibina, dan pengecasan destinasi perlahan akan dilengkapi terutamanya di komuniti. Bahagian kemudahan pengecasan pantas di kawasan awam akan lebih tinggi.

Di samping itu, pemerintah juga akan mempercepat promosi cerucuk pengisian pintar dan menggunakan sepenuhnya platform perbandaran pengumpulan dan pemantauan data awam untuk kemudahan pengisian dan pertukaran di Shanghai. Bandar ini akan merangkumi pembinaan dan peningkatan cerucuk pengisian masyarakat untuk memastikan bahawa pengeluar kenderaan memikul tanggungjawab untuk pembinaan kemudahan sokongan.

Pada masa yang sama, dokumen itu juga menetapkan keperluan untuk grid kuasa. Shanghai akan mempromosikan penggunaan tenaga baru untuk mengecas kenderaan elektrik. Ia akan menyokong syarikat grid kuasa, platform perbandaran, dan syarikat pengisian untuk memainkan peranan sumber pengisian dan pelepasan EV berskala besar dan terdesentralisasi dalam peraturan puncak dan lembah sistem kuasa. Bandar ini bekerja keras untuk membentuk kapasiti pengisian yang teratur sebanyak 500,000 kenderaan dan 500,000 kilowatt dalam tempoh Rancangan Lima Tahun ke-14 rasmi negara.

Lihat juga:Pembuat bateri China CATL melancarkan perkhidmatan pertukaran bateri untuk kenderaan elektrik

Menurut data yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Promosi Infrastruktur Pengisian Kenderaan Elektrik China (EVCIPA), pada akhir tahun 2020, China memiliki 4.92 juta kenderaan tenaga baru dan 1.681 juta cerucuk pengisian. Nisbah kenderaan-ke-tiang adalah kira-kira 2.9: 1. Data terbaru dari Oktober 2021 menunjukkan bahawa China mempunyai 6.78 juta kenderaan tenaga baru, dan jumlah kumulatif laman infrastruktur pengisian China yang dikeluarkan oleh EVCIPA adalah 2.253 juta. Nisbah keseluruhan kenderaan-ke-tiang masih stabil pada 3: 1, yang tertinggi di dunia.