Setelah lonjakan kes pneumonia koronari baru, Makmal Ujian Inflasi Pneumonia Koronari Baru Guangzhou digunakan

Untuk meningkatkan kemampuan pengujian asid nukleik Guangzhou (pengujian asid nukleik digunakan untuk menyaring jangkitan mahkota baru yang disyaki), empat kumpulan makmal pengujian mahkota baru kembung sedang digunakan di kota-kota besar di Provinsi Guangdong, China. Kumpulan pertama telah memulakan operasi secara rasmi pada hari Rabu.

Makmal-makmal ini dibina bersama oleh Makmal Guangzhou, Pusat Pernafasan Nasional, Pusat Penyelidikan Klinikal Penyakit Pernafasan Nasional, Makmal Utama Negeri Penyakit Pernafasan, Hospital Gabungan Pertama Universiti Perubatan Guangzhou, Institut Kesihatan Pernafasan Guangzhou, KingMed Diagnostics Group dan MGI Tech.

Setiap kumpulan meliputi kawasan seluas kira-kira 210 meter persegi dan dilengkapi dengan kawasan seperti penyediaan reagen, pemprosesan sampel, dan analisis amplifikasi.

Makmal-makmal ini boleh menerima lebih daripada 120,000 sampel sehari dan menghasilkan keputusan dalam masa 6 hingga 10 jam. Dengan memperkenalkan peralatan automatik, jumlah pekerja perubatan dapat dikurangkan sebanyak 8 orang sambil mengekalkan kecekapan yang tinggi.

Peralatan perubatan utama makmal dihasilkan oleh MGI Tech, yang memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan, pengeluaran dan penjualan instrumen penjujukan DNA, reagen dan produk yang berkaitan untuk menyokong penyelidikan sains hayat, pertanian, perubatan ketepatan dan penjagaan kesihatan.

Lin Siyuan, orang yang bertanggungjawab dalam projek ini, memberitahu China Business News bahawa makmal itu dapat dipasang dengan cepat dalam masa enam jam, dan semua kemudahan perubatan dapat digunakan setelah enam jam pentauliahan. Kitaran pembinaan yang pendek, ditambah dengan filem antibakteria tertentu, dapat meningkatkan kecekapan pengesanan dan memastikan keselamatan kakitangan perubatan sekiranya berlaku wabak virus secara tiba-tiba.

Makmal ini juga menggunakan MGISP-NE384, alat pengekstrakan asid nukleik automatik throughput tinggi yang dikembangkan oleh MGI Tech. Bersama dengan kit pengekstrakan asid nukleik, mesin ini mampu mengekstrak dan membersihkan asid nukleik daripada sehingga 384 sampel dalam masa sehari. Pada masa yang sama, sistem penapisan HEPA dan lampu UV menyediakan persekitaran kerja yang selamat untuk juruteknik makmal.

Profesor Yang Zifeng, pembantu dekan Institut Penyelidikan Kesihatan Pernafasan Guangzhou, mengatakan, “Makmal ujian mahkota baru kembung tidak berbeza dengan makmal ujian tradisional dari segi fungsi dan keselamatan, tetapi lebih fleksibel dan lebih sesuai untuk pemeriksaan daerah. Pada masa yang sama, banyak peralatan automatik telah ditambahkan., Dapat meningkatkan kelajuan pemeriksaan.” Ini adalah contoh yang baik

Zhong Nanshan mendorong pekerja perubatan di makmal melalui video pada 2 Jun. “Meningkatkan pengujian asid nukleik dan memutuskan rantai jangkitan secepat mungkin adalah tugas utama Guangzhou. Melalui koordinasi makmal Guangzhou, kami telah menyatukan semua pihak untuk melancarkan makmal kabin bergerak filem udara, dan marilah kita bekerjasama untuk melawan pertempuran!”

Lihat juga:China meluluskan pelancaran besar-besaran vaksin pneumonia koronari baru

Guangzhou juga memperketat langkah anti-wabaknya. Mulai hari Rabu, Lapangan Terbang Antarabangsa Shenzhen Baoan memerlukan penumpang dari Guangzhou dan Foshan untuk menunjukkan kod kesihatan hijau dan ujian asid nukleik negatif dalam 72 jam menaiki pesawat, lapor China Daily.