Setelah Li Yonghe mengundurkan diri, Yu Yongfu mengambil alih jawatan CEO kumpulan perniagaan kehidupan tempatan Alibaba

36Kr melaporkan bahawa dengan pengunduran diri Li Yonghe, Yu Yongfu telah mengambil alih jawatan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan perniagaan kehidupan tempatan Alibaba. Sebab peletakan jawatan itu menjadi isu utama bagi syarikat itu sejak dakwaan gangguan di tempat kerja oleh bawahan Li Yonghe mencetuskan kegemparan media.

Ketua Pegawai Eksekutif konglomerat telah berubah beberapa kali dalam dua bulan terakhir, bermula dengan Wang Lei, hingga Li Yonghe, dan sekarang, dan akhirnya Yu Yongfu.

Kira-kira sebulan yang lalu, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Yong Zhang mengumumkan bahawa syarikat itu akan mengintegrasikan tiga perniagaan berasaskan lokasinya, AutoNavi, Local Life, dan Fliggy, ke dalam unit perkhidmatan kehidupan. Li Yonghe akan menjadi presiden kumpulan perniagaan kehidupan tempatan.

Lihat juga:Alibaba mengumumkan peningkatan organisasi dalam bidang perkhidmatan kehidupan baru

Seorang pekerja sektor ini memberitahu 36Kr bahawa penyesuaian organisasi baru saja selesai sebulan yang lalu, dan banyak tanggungjawab di sektor ini masih belum jelas. Eksekutif sementara dan bekas CEO Li Yonghe belum selesai. Ketibaan CEO baru bermakna kakitangan perlu bermula dari awal.

Alibaba secara beransur-ansur bergerak ke arah model perniagaan berasaskan jabatan dan keluar dari model yang dipimpin oleh pengurusan sebelumnya. Sebenarnya, AutoNavi menyumbang sebahagian kecil daripada pendapatan Alibaba. Pada tahun 2020, perniagaan inovatif termasuk AutoNavi dan Dingding akan membawa kurang dari 1% daripada jumlah pendapatan Alibaba. Tetapi AutoNavi mempunyai pangkalan pelanggan yang besar. Dalam panggilan persidangan baru-baru ini pada 3 Ogos, Zhang Yong berkata, “Saya berharap pada akhir tahun fiskal ini, sekurang-kurangnya 100 juta pengguna akan menikmati pelbagai perkhidmatan di sekitar destinasi mereka di AutoNavi.”