Sequoia China melancarkan pekerja maya digital Hóng

Institusi pelaburan terkenalSequoia China melancarkan pekerja maya digital pertama Hóng, pada 11 Julai.

Pekerja maya ini, yang dilatih dalam contoh terhad teknologi rendering rangkaian neural yang mendalam, sudah mempunyai kemahiran termasuk enjin perbualan teras dan pelbagai deria interaktif. Dia sangat mahir dalam pencetus kandungan pihak ketiga dan pengeluaran kandungan pihak pertama.

Sequoia China telah lama mengambil bahagian dalam susun atur pelaburan yang berkaitan dengan orang digital maya. Pada tahun 2021, anak syarikatnya Sequoia Capital China Seed Fund mengambil bahagian dalam pusingan malaikat dan pusingan pembiayaan Pra-A pemaju sistem pengeluaran kandungan AI Surreal AI, dan pusingan pelaburan malaikat Image Ferderal Inc., sebuah syarikat teknologi digital 3D automatik China. Pada 15 Februari 2022, Next Generation, sebuah syarikat ekologi manusia digital maya, mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan A3, yang dilaburkan secara eksklusif oleh Sequoia China.

Sejak tahun lalu, pasaran orang digital maya disukai oleh institusi modal, dan pelaburan yang berkaitan muncul satu demi satu. Platform pertanyaan perniagaan Tianyan Check menunjukkan bahawa pada tahun 2021, terdapat 16 transaksi yang berkaitan dengan manusia digital maya, yang meningkat dua kali ganda dari tahun 2020. Jumlah pembiayaan berkisar antara beberapa juta yuan hingga puluhan juta dolar, termasuk institusi pelaburan terkenal seperti Sequoia Capital, GG Jiyuan, dan FreesFund. Pada tahun 2022, dana akan terus masuk. Sehingga 20 April, terdapat sembilan transaksi dalam bidang orang digital maya, dengan jumlah pelaburan lebih dari 10 bilion yuan (1.49 bilion dolar AS).

Lihat juga:Sequoia Capital China Fund menyelesaikan pengumpulan dana AS $9 juta

Menurut “Laporan Industri Dalam Orang Digital Maya” yang dikeluarkan oleh QbitAI, pasaran keseluruhan orang digital maya China akan mencapai 270 bilion yuan (AS $40.2 bilion) pada tahun 2030. Orang digital maya berasaskan identiti, yang digunakan terutamanya dalam industri sosial dan hiburan, akan menguasai, dengan ukuran pasaran sekitar 175 bilion yuan. Skala keseluruhan orang digital maya berorientasikan perkhidmatan (terutamanya berfungsi, menggantikan perkhidmatan buruh) akan melebihi 95 bilion yuan.