Sequoia Capital China Fund menyelesaikan pengumpulan dana AS $9 juta

MenurutMaklumatAnak syarikat China Sequoia Capital telah mengumpulkan dana baru berjumlah sekitar $9 bilion untuk pelaburan dalam teknologi dan penjagaan kesihatan, menurut laporan pada 4 Julai. Syarikat itu memperoleh lebih daripada $12 bilion dalam satu pusingan langganan 50 peratus.

Syarikat itu mengumpul dana dari pencen, dana endowmen dan pejabat keluarga di Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah dan Asia Tenggara,BloombergDilaporkan.

Sequoia Capital telah mendaftarkan ansuran baru dana dolar A.S., termasuk dana benih, dana usaha, dana pengembangan, dan dana pertumbuhan, menurut laporan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Keempat-empat dana ini akan terus memberi tumpuan kepada pelaburan dalam bidang teknologi, pengguna dan penjagaan kesihatan.

Sepanjang dekad yang lalu, Sequoia Capital dan anak syarikatnya di China telah melabur lebih daripada $10 bilion dalam syarikat permulaan domestik, menjadi jenama yang kuat yang berdedikasi untuk melabur di pasaran China. Sequoia Capital China optimis mengenai prospek pertumbuhan jangka panjang China dan merancang untuk melabur dalam teknologi canggih yang akan membantu meningkatkan industri seperti farmaseutikal dan penjagaan kesihatanBloombergLaporan itu memetik orang yang biasa dengan perkara itu.

Lihat juga:Shen Wei dari Sequoia China mendahului senarai pelabur China Forbes

Laporan CB Insights menunjukkan bahawa modal teroka global turun 19% pada suku pertama 2022, penurunan suku ke suku terbesar dalam 10 tahun terakhir. Dalam keadaan seperti itu, pengumpulan dana baru Sequoia Capital China tidak dapat menarik perhatian.