Senvoda EVB melengkapkan pembiayaan $886 juta

Senvoda Electric Vehicle Battery Co., Ltd. (Senvoda EVB), anak syarikat syarikat China Senvoda, telah menyelesaikan pusingan pembiayaan baru berjumlah 6 bilion yuan ($886 juta). Menurut media domestik, jumlah dana yang dikumpulkan untuk projek ini jauh melebihi jumlah yang dirancang sebanyak 3 miliar yuan untuk pusingan ini, dan penilaian sebelum pelaburan adalah antara 22 miliar yuan dan 23 miliar yuan36krDilaporkan pada 16 Ogos.

Pusingan ini diketuai bersama oleh institusi terkenal seperti Shenzhen Capital Group Co., Ltd., termasuk beberapa dana milik negara yang beribu pejabat di Wilayah Shandong. Shenzhen Capital Group Co., Ltd. juga mengambil bahagian dalam pusingan pelaburan strategik 2.43 bilion yuan yang diterima oleh Senvoda EVB pada bulan Februari tahun ini.

Dengan modal segar ini, Senvoda EVB dapat mempercepat laju spin-off IPO. Menurut laporan terdahulu36kr, Senvoda EVB, yang mempunyai rancangan seperti itu sejak akhir tahun lalu, akan disiarkan secara terbuka sebagai syarikat bebas. IPO dijangka pada 2023 atau 2024. Mengenai perkara itu, jurucakap firma itu menyatakan: “Saya tidak tahu banyak tentang ini, sila ambil pengumuman akhir Senvoda.”

Senvoda kini merupakan syarikat bateri kuasa dengan momentum pembangunan yang kuat. Laporan kewangan 2021 membuktikan bahawa walaupun perniagaan bateri kuasa hanya menyumbang 7.85% daripada keseluruhan pendapatan Senvoda, pendapatan perniagaan bateri kuasanya mencapai 2.933 bilion yuan tahun lalu, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 584.67%.

Dengan pertumbuhan pesat, Senvoda berjaya memasuki senarai pembekal bateri syarikat kereta. Sejauh ini, Senvoda telah menjalin kerjasama dengan Xiaopeng, Renault S.A, Geely, Dongfeng Motor Company, GAC Automobile dan syarikat automotif lain.

Setelah menerima pelaburan 2.43 bilion yuan dari 19 syarikat termasuk NIO, Xiaopeng, Lithium Automobile, SAIC Group, dan Dongfeng Motor Company tahun ini, Senvoda juga telah menjadi pembekal bateri untuk dua syarikat kereta baru, Xiaopeng dan Lithium Automobile. Antaranya, Senwoda adalah pembekal kelas A untuk versi tertentu Xiaopeng G9, dan pembekal bateri utama Xiaopeng pada asalnya adalah CATL.

Lihat juga:Anak syarikat Sunwoda beli projek perlombongan Argentina

Pada masa ini, Senvoda mempunyai atau dijangka beroperasi 10 pangkalan pengeluaran bateri. Menurut rancangan syarikat, kapasiti pengeluaran gabungan mereka akan mencapai 200GWh pada tahun 2025. Di samping itu, pembiayaan bebas dan spin-off IPO dijangka membantu Senvoda EVB mengembangkan lagi bahagian pasarannya.