Semua kenderaan tenaga baru BYD kini dilengkapi dengan bateri pisau

BYD, sebuah syarikat kereta yang berpangkalan di Shenzhen, mengumumkan pada 19 OgosSemua kereta penumpang tenaga barunya kini dilengkapi dengan bateri pisau.

Pada 29 Mac 2020, pengeluar kereta elektrik China melancarkan bateri LFP inovatif yang dikembangkan sendiri, juga dikenali sebagai “bateri bilah”. Berbanding dengan bateri lithium ternary, bateri bilah mempunyai keselamatan yang lebih tinggi, jangka hayat kitaran yang lebih lama, dan kos yang lebih rendah. Ketumpatan tenaganya boleh mencapai 180Wh/kg, dan jumlahnya hampir 50% lebih besar daripada bateri BYD sebelumnya, yang sangat meningkatkan daya tahan keseluruhan kenderaan.

BYD pernah menyatakan bahawa bateri pisau dapat mengecas dan melepaskan lebih dari 3,000 kali dan menempuh jarak 1.2 juta kilometer. Model Han EV dilengkapi dengan bateri pisau untuk pertama kalinya.

Pada bulan Julai 2021, syarikat itu mendedahkan rekod yang menunjukkan bahawa semua kenderaan elektrik tulennya telah diganti dengan bateri pisau. Pada bulan Jun tahun ini, syarikat itu menyatakan pada platform interaktif pelabur bahawa bateri untuk model elektrik tulennya yang dijual adalah bateri persegi.

BYD juga telah mengembangkan bentuk bateri baru. Baru-baru ini, ia mengeluarkan paten untuk bateri “prisma heksagon”. Dari gambarajah paten, sel bateri adalah prisma heksagon dan kelihatan seperti sarang lebah dari atas, yang berbeza dari silinder arus perdana, pek lembut dan bateri persegi.

Lihat juga:Kereta Xiaomi akan menggunakan bateri CATL dan BYD

Ketua Pegawai Eksekutif firma Wang Chuanfu sebelumnya menunjukkan bahawa separuh pertama kenderaan tenaga baru adalah elektrik dan separuh kedua adalah pintar. Dalam hal ini, BYD mengatakan bahawa syarikat itu sangat mementingkan kecerdasan kenderaan dan menggunakan rantaian industri pintar melalui pelaburan ekuiti dan usaha sama.