Selepas saham jatuh 35%, apa yang akan dilakukan oleh pengasas Soho China Pan Shiyi sekarang setelah gagal mengeluarkan wang?

Eksport Media CinaDicha satuIsnin menulis bahawa saham Soho China dibuka lebih rendah dan terus jatuh sepanjang sesi. Sehingga penutupan tengah hari, saham telah jatuh sebanyak 34.86%, dan harga saham adalah HK $2.28 sesaham. Nilai pasaran syarikat pada masa itu ialah HK $11.855 bilion (AS $1.524 bilion).

Penurunan harga saham baru-baru ini mungkin berkaitan dengan keadaan Soho China dan pengawal syarikat Pan Shiyi dan Zhang Xin.

Pada 10 September, Soho China mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa transaksi pemerolehan antara Blackstone Group dan syarikat itu ditamatkan. Di atas mengatakanKumpulan Blackstone memutuskan untuk tidak membidaDigunakan untuk memperoleh ekuiti dalam syarikat.

Pada bulan Jun tahun ini, Soho China mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa Blackstone mengeluarkan tawaran pengambilalihan yang komprehensif untuk memperoleh saham pengendali di Soho China dengan harga pembelian HK $5 sesaham, dengan jumlah keseluruhan HK $23.658 bilion. Sekiranya urus niaga selesai, Soho China akan mengekalkan status penyenaraiannya dan pemegang saham pengendali sedia ada akan mengekalkan kepentingan 9%.

Sekarang, setelah gagal mengeluarkan wang dan nilai saham menyusut, apa yang harus dilakukan Pan Shiyi dan Zhang Xin dengan syarikat itu sekarang?

Pada masa ini, orang dalam industri telah menganalisis tiga jalan yang mungkin dapat diambil oleh Pan Shiyi dan isterinya. Yang pertama ialah menswastakan syarikat. Yang kedua ialah jualan pukal. Ketiga, sambil mengekalkan perniagaan, terus mencari peluang untuk penjualan keseluruhan di satu tingkat.

Sekiranya pasangan memilih untuk mengambil syarikat itu secara peribadi, ada dua cara mereka dapat menyelesaikan prosesnya. Pertama sekali, Pan Shiyi dan Zhang Xin akan menjadi badan utama pembelian semula saham dan menyelesaikan penswastaan ​​tersebut. Cara lain ialah mencari institusi pelaburan asing atau domestik yang lain.

Pada masa ini, masa depan kedua-dua laluan ini tidak pasti. Pertama sekali, jika Pan Shiyi dan Zhang Xin ingin membeli semula saham, mereka harus mengumpulkan wang yang cukup.

Kedua, pengambilalihan Soho China oleh institusi asing Blackstone telah disiasat oleh pengawal selia antitrust, yang membatasi kemungkinan penswastaan asing dan   Ini adalah amaran untuk penswastaan modal domestik.

Pada tahun 2012, Soho China mengumumkan rancangan transformasi untuk merebut peluang pasaran dengan beralih dari penjualan aset ke penyewaan. Namun, model penyewaan tidak bertahan lama kerana operasinya yang lemah, yang menyebabkan satu lagi penjualan keseluruhan bangunan. Sejak 2014, syarikat itu terus melepaskan beberapa bangunan di bawah kawalannya.

Melihat kembali perkembangan Soho China sejak sepuluh tahun yang lalu, orang dalam industri yang disebutkan di atas percaya bahawa strategi transformasi 2012 tidak salah. Masalahnya adalah kerana operasi projek itu sendiri, daya saing penyewaan di pasar telah melemah, menjadikan strategi penyewaan tidak efektif, dan kemudian dikurangkan menjadi rencana likuidasi.

“Pada masa ini, jalan menuju penjualan pukal tidak begitu berharga seperti dulu, dan itu mungkin pendekatan terakhir Pan”. Dia berpendapat bahawa “lebih mudah untuk terus beroperasi mengikut model semasa, mencari institusi pelaburan lain yang berminat dan kemudian menjual setiap bangunan secara berasingan sebagai aset yang dibungkus. Soho China juga telah menjual beberapa aset seperti ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini, memperoleh keuntungan yang besar”.

Pada masa ini, aset teras Soho China adalah terutamanya lapan projek komersial yang terletak di Beijing dan Shanghai, dengan keluasan 797,400 meter persegi sebagai ruang bangunan yang boleh disewa.

Lihat juga:Shell Housing Search, pengendali platform perkhidmatan harta tanah yang disokong oleh Tencent, merancang untuk disenaraikan di Amerika Syarikat pada 24 Julai dengan skala penyenaraian AS $1 juta

Dengan pemulihan ekonomi yang pesat, permintaan untuk bangunan pejabat mulai meningkat, dan kadar penghunian syarikat meningkat pada tahun 2021. Laporan kewangannya menunjukkan bahawa pada 30 Jun 2021, kadar penghunian purata harta tanah pelaburan Soho China yang stabil telah pulih pada tahun lalu, meningkat dari 78% pada akhir bulan Jun tahun lalu kepada 90%.

Tetapi kewangan keseluruhan Soho China kelihatan tidak stabil. Laporan kewangan sementara 2021 syarikat menunjukkan bahawa pada akhir tempoh tersebut, jumlah pinjamannya adalah 18.47 bilion yuan, di mana kira-kira 10.12 bilion yuan akan jatuh tempo dalam tahun berikutnya dan sekitar 1.66 bilion yuan akan jatuh tempo dalam dua tahun ke depan. Nisbah aset-liabiliti bersihnya adalah sekitar 43%, dan kos pinjaman purata adalah sekitar 4.7%.