Sangat merancang untuk memasuki 46 bandar di seluruh negara pada akhir 2023

Permulaan robot automotif yang dimulakan oleh Baidu dan dilaburkan secara strategik oleh Geely sangat diadakanPersidangan Rakan Ekologi Robot Automotif Pertama8 Ogos. Ketua Pegawai Eksekutif Extreme Xia Qiao mengkaji sejarah pembangunan syarikat selama lebih dari satu setengah tahun sejak penubuhannya, dan memperkenalkan penyelidikan dan pengembangan produk robot kenderaan syarikat, pembinaan rantaian bekalan pintar, dan pembinaan sistem penjualan.

Xia juga memperincikan daya saing teras Jidu’s RoboCar. Dia menekankan bahawa pada tahun 2023, robocar pertama yang dihasilkan secara besar-besaran akan mempunyai kemampuan pemanduan automatik peringkat tinggi terbaik yang dilihat oleh industri.

Dia juga mendedahkan bahawa syarikat itu akan mengeluarkan edisi terhad robocar pertamanya tidak lama lagi, dan akan membuka pra-pesanan pada masa yang sama. Kereta itu dijangka dihantar secara rasmi pada separuh kedua tahun 2023. Sementara itu, reka bentuk luaran model keduanya akan dilancarkan di Guangzhou Auto Show pada akhir 2022, dan penghantaran dijangka bermula pada tahun 2024.

Sebagai tambahan, pusat pengalaman jenama pertama Jidu akan dibuka di Shanghai tahun ini. Kumpulan kedai pertama dirancang untuk memasuki 46 bandar di seluruh negara pada tahun 2023, menyelesaikan susun atur awal rangkaian penjualan nasional syarikat. Di samping itu, Xia Qiao juga mengumumkan bahawa syarikat itu akan memiliki kemampuan untuk menyampaikan 800,000 robot sepanjang tahun pada tahun 2028.

Di samping itu, ibu pejabat Shanghai dengan kawasan pembinaan hampir 20,000 meter persegi telah ditubuhkan. Kawasan pejabat dirancang dengan zon fungsional seperti reka bentuk produk, penilaian kenderaan, penyelidikan dan pengembangan perisian dan perkakasan, pengeluaran percubaan sampel, pengurusan pentadbiran, penerimaan persidangan, rehat dan kecergasan, dan perkhidmatan katering.

Ibu Pejabat Shanghai (sumber gambar: Jidu)

Mengandalkan wilayah Yangtze River Delta untuk membentuk bahagian, rantaian bekalan, kelompok industri dan kumpulan bakat untuk pasaran tenaga baru dan kereta pintar, markas Jidu Shanghai akan memfokuskan pada reka bentuk, penyelidikan dan pengembangan dan penjualan produk robot automotif. Pada masa yang sama, markas Extreme Beijing akan memfokuskan pada pengembangan aplikasi perisian on-board seperti pemanduan pintar, konsol, dan kereta yang saling berkaitan.

Lihat juga:Jidu melancarkan robot konsep pertama