SAIC Mobile melancarkan percubaan awam perkhidmatan Robotaxi di Shanghai

Momenta, permulaan pemanduan autonomi bersama SAIC Mobile, anak syarikat pembuat kereta terkemuka China SAIC Motor,Telah mula menawarkan perjalanan ujian robotaxi automatik kepada orang ramaiSyarikat itu mengatakan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Rabu bahawa ia akan berada di kawasan Shanghai sebagai sebahagian daripada percubaan.

Kumpulan pertama 20 kereta Robotaxi, SUV elektrik Marvel R berdasarkan jenama SAIC Feifan, dimasukkan ke dalam operasi percubaan hari ini di Daerah Jiading, Shanghai. Selain itu, pusat pengalaman robotaxi di Jiading juga terbuka untuk umum.

Di laman utama versi baru SAIC Mobile App, pengguna boleh memesan kereta selagi mereka berada dalam jarak yang dibenarkan dari laluan pemanduan autonomi. Berbanding dengan projek pemanduan autonomi yang lain, SAIC Mobile Robotaxi mengurangkan halangan antara janji temu dan pengesahan. Suhu muzik dan penghawa dingin juga boleh ditetapkan dalam antara muka aplikasi.

Jin Meihua, pengurus projek SAIC Mobile Robotaxi, menjelaskan usaha syarikat untuk mempermudah urusan penumpang. “Kami telah mengintegrasikan Robotaxi ke dalam perniagaan perjalanan yang asli. Pengguna tidak perlu memuat turun aplikasi baru atau membuat janji temu untuk operasi yang kompleks seperti perjalanan percubaan.”

SAIC Mobile Robotaxi menyediakan penumpang dengan skrin sentuh terbesar dan paling jelas di industri ini. Penumpang dapat mengenal pasti maklumat peribadi dengan cepat dan memadankan pesanan melalui pengecaman wajah.

Pada masa ini, Robotaxi hanya menyediakan perkhidmatan di Shanghai, tetapi SAIC merancang untuk menambah 20 lagi armada ujian di Jiading tahun depan. Syarikat itu juga berharap dapat menambah 20 kereta percubaan di bandar Suzhou yang berdekatan dengan China. Menjelang 2022, Shenzhen dijangka mempunyai lebih daripada 200 teksi robot.

SAIC Mobile Robotaxi terutama dikembangkan bersama oleh SAIC Artificial Intelligence Laboratory, Momenta dan SAIC Mobile.

Kenderaan ini menggunakan integrasi perisian dan perkakasan pemanduan autonomi yang disediakan oleh anak syarikat SAIC seperti SAIC Artificial Intelligence Laboratory, SAIC Passenger Car Technology Center, dan DIAS.

Lihat juga:Penjualan kumulatif SAIC dari Januari hingga Oktober melebihi 550,000 kenderaan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 187.57%

MomentumMenyediakan penyelesaian perisian dan perkakasan untuk projek itu, yang dilengkapi dengan platform pengkomputeran 600 kuasa pengkomputeran, menurut pengumuman SAIC. Penyelesaian “Visi + Radar” membolehkan kenderaan melengkapkan penglihatan 3D.

Dengan bantuan platform awan Fin Shine dan kerangka Momenta, pasukan SAIC Mobile Robotaxi membuka saluran penghantaran data di bawah premis memastikan keselamatan data dan rangkaian.