SAIC MAXUS Mifa berkuasa hidrogen memulakan penghantaran

Kumpulan pertama “MPV penumpang berkuasa hidrogen, “Terdiri dari model sedan SAIC MAXUS Mifa, ia secara resmi diluncurkan pada 4 Agustus. Hingga kini, model ini telah dikirimkan kepada lebih dari 100 pengguna, menjadi MPV bertenaga hidrogen pertama di dunia yang mencapai operasi komersial.

SAIC MAXUS adalah salah satu daripada beberapa syarikat kereta domestik dalam bidang sel bahan bakar hidrogen. Mengandalkan strategi transformasi dan sokongan teknikal SAIC, syarikat telah membuat kemajuan dalam bidang sel bahan bakar hidrogen.

SAIC MAXUS Mifa Hydrogen (Sumber gambar: SAIC)

Model tenaga hidrogen SAIC MAXUS Mifa dilengkapi dengan teknologi sel bahan bakar generasi ketiga SAIC, yang mempunyai kelebihan keselamatan tinggi, kelajuan hidrogenasi cepat, dan jarak pelayaran yang panjang. Ia hanya menghasilkan air dalam pelepasan.

Pada masa yang sama, model hidrogen Mifa juga telah menjalani ujian jalan ketahanan yang ketat dan ujian suhu tinggi dan cuaca sejuk yang teruk, dengan jarak tempuh 1 juta kilometer, menunjukkan prestasi keselamatan yang boleh dipercayai.

Ia hanya mengambil masa tiga hingga lima minit untuk mengisi silinder hidrogen bertekanan tinggi model 6.4 kg. Setelah mengisi hidrogen, jarak pelayaran standard NEDC kereta dapat mencapai 605 kilometer, dan penggunaan hidrogen per 100 kilometer adalah 1,18 kilogram, yang setara dengan hanya 0,04 yuan (0,0059 dolar AS) per kilometer.

Lihat juga:Syarikat bateri Sunwoda untuk membekalkan bateri kuasa untuk SAIC MAXUS

Hidrogen tidak menghasilkan pelepasan karbon dan dianggap sebagai sumber tenaga utama abad ke-21. Pada masa ini, pengembangan kenderaan bertenaga hidrogen telah disokong oleh negara dan termasuk dalam “Rancangan Lima Tahun ke-14” nasional. Shanghai juga telah mengeluarkan sejumlah tujuan pelaksanaan dan berencana untuk mempromosikan hampir 10.000 kenderaan sel bahan bakar hidrogen pada tahun 2023.

SAIC MAXUS mengatakan bahawa pada masa akan datang, syarikat harus merebut peluang yang disajikan oleh pengembangan ekonomi tenaga hidrogen dan menggunakan Mifa Hydrogen sebagai titik permulaan untuk terus mempromosikan pengembangan produk kenderaan sel bahan bakar hidrogen.