Saham Xiaopeng di Hong Kong meningkat 1.8%

Saham Xiaopeng naik 1.8% pada pembukaan kepada HK $168 sesaham kerana syarikat itu mempunyai penyenaraian dua peringkat di Bursa Saham Hong Kong.

Xiaopeng pada mulanya menerbitkan 85 juta saham biasa Kelas A pada harga HK $165 sesaham, menaikkan HK $14.02 bilion (AS $1.8 bilion) dalam proses itu.

Pembuat kereta elektrik China telah disenaraikan di Amerika Syarikat pada bulan Ogos tahun lepas. Tidak seperti penyenaraian sekunder yang lebih biasa, tawaran saham Xiaopeng Motors adalah penyenaraian dua peringkat, yang bermaksud ia akan mematuhi peraturan dan peraturan yang lebih ketat dari pengawal selia AS dan Hong Kong.

“Berkomitmen untuk menjadi penjelajah pengangkutan masa depan, kami akan menggunakan IPO Hong Kong sebagai peluang untuk membuka lembaran baru dalam perkembangan pesat syarikat,” kata Ketua dan CEO Xiaopeng He Xiaopeng pada upacara penyenaraian.

Sejumlah eksekutif dari syarikat gergasi teknologi dan firma pelaburan China menghadiri upacara penyenaraian di Guangzhou, termasuk Alibaba, Primavera Capital dan 5Y Capital.

Pembuat kereta elektrik yang berpangkalan di Guangzhou, yang terkenal dengan sedan P7 dan SUV G3, telah menghantar 6,565 kenderaan tahun iniJun, meningkat 617 peratus tahun ke tahun. Syarikat itu juga mencapai rekod suku tahunan sebanyak 17,398 penghantaran pada suku kedua tahun ini.

Syarikat yang disenaraikan di AS itu juga bekerjasama dengan pemerintah kota Wuhan untuk membina pangkalan pembuatan dengan kapasiti 100,000 kenderaan setahun, menurut satu kenyataan pada bulan April. Kapasiti reka bentuk tiga kilangnya di Zhaoqing, Guangzhou dan Wuhan dijangka mencapai 300,000 unit.

Awal tahun ini, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa meluluskan keperluan audit yang lebih ketat bagi syarikat asing yang tersenarai di Amerika Syarikat.

Lihat juga:Xiaopeng mengumumkan tawaran global 85 juta saham pada HK $165 sesaham

Pada masa yang sama, peraturan domestik menjadi lebih ketat dan komprehensifDidi TravelMewakili kes berprofil tinggi terkini. Tiga hari selepas debutnya di Nasdaq, gergasi teksi itu menghadapi perintah untuk dikeluarkan dari kedai aplikasinya kerana disyaki pengumpulan maklumat peribadi yang sangat tidak sah.