Saham e-rokok China menjunam setelah cadangan peraturan

Pada 22 Mac, pihak berkuasa kerajaan China yang berkaitan menyatakan bahawa peraturan industri tembakau China juga boleh digunakan untuk produk e-rokok dan e-rokok. Selepas pengumuman itu, harga saham banyak syarikat e-rokok China menjunam dengan ketara.

BloombergRLX Technology Inc., jenama e-rokok terbesar di China, menyaksikan sahamnya jatuh 48 peratus berikutan pengumuman kerajaan, menurut rekod.

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China dan Pentadbiran Monopoli Tembakau Negeri mengeluarkan pengumuman dasar yang dicadangkan pada hari Isnin. Perubahan ini direka untuk mengawal selia produk tembakau untuk menangani isu kualiti produk dan memerangi pengiklanan palsu. Agensi kerajaan tidak mengeluarkan butiran tentang bagaimana peraturan itu akan dilaksanakan, tetapi mengatakan perubahan itu juga boleh digunakan untuk produk e-rokok dan e-rokok. Pembaharuan ini sedang menjalani perundingan awam dan dijadualkan berakhir pada 22 April.

Lihat juga:Syarikat e-rokok China RELX disenaraikan di Bursa Saham New York dengan nilai pasaran $45.8 bilion

China adalah pasaran produk tembakau terbesar di dunia. China Business Consulting CorporationIiMedia ResearchDianggarkan bahawa saiz pasaran e-rokok China mungkin mencapai 10 bilion yen ($1.53 bilion) pada tahun 2021. Industri ini mempunyai lebih daripada 170,000 syarikat pada Februari 2021. Pasaran juga dijangka berkembang dalam beberapa tahun akan datang, dengan lebih separuh daripada pengguna e-rokok bersedia mengesyorkan produk kepada orang di sekeliling mereka.

Pada tahun 2019, pihak berkuasa China yang berkaitan mengharamkan e-rokok daripada memasuki saluran membeli-belah dalam talian. Negara-negara lain telah menggunakan sekatan yang sama kerana laporan menunjukkan kebimbangan mengenai kesan buruk kesihatan e-rokok. Sekatan-sekatan ini telah menyebabkan syarikat-syarikat e-rokok melabur dengan ketara untuk membangunkan kedai-kedai fizikal di seluruh negara untuk menampung kerugian perniagaan yang disebabkan oleh e-dagang. Sebagai contoh, RLX diterima30% daripada pendapatanLarangan jualan dalam talian sebelumnya. Pada Januari 2020, syarikat itu kemudian berjanji untuk melabur 600 juta yen ($91 juta) dalam tempoh tiga tahun akan datang untuk membuka 10,000 penjual sah di China.

South China Morning PostRLX dilaporkan menaikkan $1.4 bilion dalam IPO pada Januari tahun ini. Penyenaraian yang berjaya menjadikan pengasas syarikat Wang Ying menjadi jutawan semalaman. Tetapi penurunan harga saham baru-baru ini telah mengurangkan nilai bersih Wang dari $6 bilion hingga $3.4 bilion.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) mengeluarkan peringatan mengenai bahaya e-rokok, dengan menyatakan bahawa “ada bukti bahawa produk ini berbahaya bagi kesihatan dan tidak selamat”. Di halaman yang memperkenalkan bahaya e-rokok, WHO juga menyenaraikan risiko produk ini kepada orang muda. Seperti produk tembakau tradisional, e-rokok juga mengandungi bahan toksik, yang menimbulkan risiko kepada pengguna dan bukan pengguna.

Menurut maklumat yang diberikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, e-rokok telah diharamkan di lebih daripada 30 buah negara di seluruh dunia. WHO mengesyorkan bahawa negara mempertimbangkan pilihan dasar, seperti menghalang bukan perokok dan kanak-kanak daripada menggunakan produk ini, menyekat pengiklanan dan promosi, dan mengharamkan pengeluar e-rokok daripada menggunakan produk istimewa yang mungkin menarik kepada kanak-kanak. Cadangan dasar lain termasuk mengharamkan e-rokok daripada memasuki ruang dalaman dan menangani tuntutan kesihatan yang tidak terbukti mengenai produk e-rokok.

ForbesDilaporkan bahawa RLX telah komited untuk mengembangkan perniagaan di luar China sejak tahun 2020, dan sangat berminat untuk memasuki pasaran AS. RLX kini memberi tumpuan sepenuhnya kepada China dan hanya membuat produk jenama sendiri.

South China Morning PostIa juga melaporkan bahawa RLX mengumumkan rancangan untuk makmal baru di Shenzhen untuk mengkaji kesan jangka pendek dan jangka panjang e-rokok berbanding rokok tradisional. Syarikat itu merancang untuk menggunakan teknologi seperti percetakan 3D untuk mensimulasikan kesan e-rokok pada paru-paru manusia.

Laporan dariCitigroupAdalah dicadangkan bahawa menjelang 2050, merokok akan hilang dari sebahagian besar Amerika Syarikat, Australia dan Amerika Latin. Bilangan kanak-kanak yang merokok telah menurun hampir 75% dalam tempoh 20 tahun yang lalu. Di samping itu, kadar merokok lelaki telah jatuh buat kali pertama.

Walau bagaimanapun, di negara-negara seperti China, Perancis, dan Rusia, merokok mungkin akan meluas sehingga 2050.