Rover Mars pertama di China dinamakan China Vulcan Zhurong

Pada majlis perasmian Kongres Angkasa China yang diadakan di Nanjing, Jiangsu pada Hari Angkasa Negara pada hari Sabtu, Pentadbiran Angkasa Negara China (CNSA) secara rasmi menamakan rover Mars pertama “Zhu Rong ()”-Vulcan dalam mitologi Cina.

Zhu Rong dihormati sebagai Vulcan terawal dalam budaya Cina tradisional, melambangkan penggunaan api untuk membawa cahaya dan menerangi bumi. Nama itu melambangkan harapan dan harapan orang Cina untuk rover untuk menyalakan api penerokaan antara planet negara.

Pakar juga menyedari bahawa nama itu membawa konotasi khas di era baru. “Berharap” bermaksud berkat, menyatakan harapan baik bagi umat manusia untuk meneroka ruang dengan berani. “Rong” bermaksud integrasi, yang menyatakan penggunaan ruang secara damai oleh orang-orang Cina dan peningkatan kesejahteraan manusia melalui kerjasama dengan negara-negara lain, sambil mempertimbangkan corak dan visi sejarah, moden dan masa depan.

Acara penamaan global Mars rover pada Julai lalu menarik banyak perhatian dari netizens. Pada bulan Januari tahun ini, 10 nama yang disenarai pendek, termasuk Hong Yi (), Qi Lin (), Nezha (), Chi Tu (), Zhu Rong (), Qiu Suo (), Hot Wheels (), Chasing Dream (), Tianxing (), dan Spark (), muncul dari hampir 40,000 pencalonan yang sah setelah dinilai, ditinjau dan diundi oleh jawatankuasa kajian. Selepas 40 hari pengundian dalam talian awam, “Zhu Rong”,” Nezha “dan” Hongyi “menduduki tiga teratas.

Nama yang dipilih untuk rover Mars pertama adalah berkaitan dengan unsur-unsur budaya tradisional Cina, dan sejajar dengan konsep penamaan kapal angkasa lain di negara kita, seperti “Chang’e (), Mozi (), Wukong (), dan Beidou ()” dan mencerminkan impian saintifik, percintaan dan semangat penerokaan orang Cina.

Rover Mars adalah kenderaan yang dilancarkan oleh manusia untuk melakukan perjalanan dan menyiasat permukaan Marikh. Zhu Rong Mars rover adalah 1.85 meter tinggi dan beratnya kira-kira 240 kg. Kehidupan reka bentuk adalah 3 bulan Martian, yang bersamaan dengan kira-kira 92 hari Bumi.

Ia akan mengesan komposisi, pengedaran bahan, struktur geologi dan persekitaran meteorologi permukaan Marikh. Rover Mars dilengkapi dengan kamera panorama dan multispektral, radar pengesanan sub-permukaan dan pengesan medan magnet, dan mempunyai keupayaan untuk membuat pemerhatian saintifik terhadap Marikh dalam banyak aspek.

Rover Mars adalah sebahagian daripada misi antara planet pertama China, Tianwen-1, yang berjaya dilancarkan pada bulan Julai 2020 dan tiba di orbit sekitar Marikh pada bulan Februari.

Lihat juga:Rover Mars China melengkapkan manuver ruang dalam

Pengesan memperoleh data imej definisi tinggi kawasan pendaratan yang telah dipilih melalui pelbagai pengimejan. Dalam imej Mars pertama yang dikembalikan, ciri-ciri permukaan jelas kelihatan, yang menggembirakan ramai peminat ruang. Ia akan menjalankan kerja susulan seperti yang dijadualkan, termasuk analisis persekitaran topografi dan meteorologi kawasan pendaratan sebagai sebahagian daripada persediaan untuk mendarat di permukaan Marikh pada pertengahan hingga akhir Mei.

Misi “Tianwen-1” adalah langkah pertama dalam penerokaan planet bebas China di sistem suria, yang bertujuan untuk menyelesaikan orbit, pendaratan dan perayauan dalam satu misi.