Roket pepejal terbesar China ZK-1A berjaya terbang buat kali pertama

Pada 12:12 pada 27 Julai 2022, waktu Beijing,Penerbangan pertama roket pembawa Lijian-1 berjayaDari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan China.

Roket pembawa Lijian-1 juga berjaya menghantar 6 satelit termasuk satelit ujian teknologi baru, satelit ujian pengesanan ketumpatan atmosfera yang mengorbit, satelit ujian pengedaran kunci kuantum orbit rendah, dua satelit ujian pemasangan elektromagnetik dan Satelit Sains Nanyue ke orbit yang telah ditentukan. Enam satelit ini akan digunakan untuk pengesahan dan aplikasi eksperimen seperti penerokaan ruang angkasa dan pengesanan kepadatan atmosfera.

Kenderaan pelancaran ZK-1A, (sumber gambar: Akademi Sains China)

Kenderaan pelancaran ZK-1A yang dikembangkan oleh Beijing Zhongke Aerospace Exploration Technology Co., Ltd. kini merupakan roket pepejal terbesar di China.

Roket ini mempunyai panjang keseluruhan 31 meter dan diameter maksimum 2.65 meter (teras tahap pertama dan teras tahap kedua). Tahap teras 1 hingga tahap teras 4 dilengkapi dengan motor roket pepejal 200 tan, 100 tan, 50 tan, dan 10 tan. Roket ini mempunyai berat lepas landas 135 tan, kapasiti orbit Bumi rendah (LEO) sekitar 2 tan, dan kapasiti orbit segerak solar (SSO) 700 kilometer 1.33 tan.

Ia juga mempunyai ciri-ciri kecekapan pengangkutan yang tinggi, kitaran penyediaan pendek, dan kos pelancaran yang rendah. Ia akan menyediakan kenderaan pelancaran pepejal yang lebih kuat untuk pasaran aeroangkasa komersial China.

Lihat juga:China menyelesaikan ujian enjin roket Long March 5 Y6