Roket Long March China kembali ke Bumi dengan lokasi pendaratan yang tidak menentu

Minggu lepas, roket besar melancarkan modul teras stesen angkasa kekal pertama China ke orbit, dan serpihan roket dilaporkan kembali ke Bumi dan boleh kembali ke luar kawalan hujung minggu ini. Lokasi pendaratan kini tidak diketahui.

Roket Long March 5B setinggi 30 meter kini mengorbit bumi, dan laluannya dapat dilihat pada beberapa satelitLaman webPada masa penulisan, ia terbang pada ketinggian lebih daripada 200 kilometer pada kelajuan kira-kira 28,000 kilometer sejam. MenurutKapal angkasa, teras roket yang diperhatikan oleh tanah amatur menunjukkan kilatan biasa, yang menunjukkan bahawa ia jatuh dan oleh itu tidak terkawal.

IniPenjagaMenurut orbit semasa, roket dilaporkan terbang di atas Bumi, utara ke New York, Madrid dan Beijing, selatan ke selatan Chile dan Wellington, New Zealand, dan boleh kembali ke Bumi di mana-mana di kawasan ini. Ahli astrofizik Harvard Jonathan McDowell memberitahu akhbar bahawa roket kemungkinan besar akan jatuh ke laut kerana lautan meliputi kira-kira 71% planet ini.

McDowell meramalkan bahawa beberapa serpihan roket akan bertahan selepas kembali ke atmosfera, dan kesannya akan “bersamaan dengan pesawat kecil yang terhempas dan bertaburan 100 batu jauhnya.” MenurutMcDowell,Ia adalah bahagian yang lebih kecil dan lebih besar yang diperbuat daripada logam tahan haba yang mencairkan pada suhu yang lebih rendah, tetapi mungkin sebahagiannya berlalu kerana saiznya.

Komando Angkasa A.S. berkata pada hari Rabu bahawa ia sedang mengesan bangkai roket itu, yang dijangka jatuh ke Bumi pada 8 Mei, tetapi “dalam masa beberapa jam kembali ke Bumi”, lokasi sebenar kemalangan itu tidak dapat ditentukan. Jurucakap kerajaan Australia memberitahuIndependentIa memerhatikan roket dengan teliti, dan ia tidak fikir ia akan menimbulkan bahaya besar ke kawasan padat penduduk di negara ini.

Pihak berkuasa China memberikan sedikit maklumat mengenai sama ada roket itu terkawal atau akan turun dari kawalan. Walau bagaimanapun,Global TimesSebuah tabloid yang diterbitkan oleh People’s Daily menyatakan bahawa cangkang aloi aluminium roket “berkulit tipis” mudah terbakar di atmosfer, menimbulkan bahaya yang sangat berbahaya bagi orang. Akhbar itu juga melabel laporan bahawa roket itu tidak terkawal dan boleh menyebabkan kerosakan pada tanah sebagai “gembar-gembur Barat.”

Setiausaha Akhbar White House Jen Psaki berkata pada hari Rabu: “Amerika Syarikat komited untuk menangani risiko peningkatan kesesakan yang disebabkan oleh peningkatan ruang sampah dan aktiviti ruang angkasa, dan kami mahu bekerjasama dengan masyarakat antarabangsa untuk mempromosikan kepimpinan dan tingkah laku ruang yang bertanggungjawab.”

Pada 29 April, roket pembawa Long March 5B dilancarkan dari Pusat Pelancaran Hainan Wenchang dengan kabin Tianhe. Terdapat ruang tamu tiga anak kapal di kabin Tianhe. Pelancaran ini adalah yang pertama dari 11 misi yang dirancang sebagai sebahagian daripada pembinaan stesen angkasa baru China, yang dijangka siap menjelang akhir tahun 2022.

Lihat juga:Modul teras stesen angkasa kekal pertama China dilancarkan ke orbit

China telah kontroversi kerana sengaja meninggalkan pesawat di orbit, membolehkan mereka kembali ke atmosfera tanpa kawalan pada masa lalu. MenurutFijifrance. kgm, Mei lalu, satu lagi roket Long March 5B jatuh ke atmosfera dan mendarat berhampiran pantai barat Afrika, merosakkan beberapa bangunan di Pantai Gading.