Robot pengecas kenderaan elektrik pertama di China akan beroperasi

Baru-baru ini,Sistem robot pengecasan EV elektrik pertama di ChinaDibangunkan oleh State Grid Suzhou Power Supply Company, ia mula beroperasi di Suzhou, Jiangsu.

Menurut pegawai, pengguna hanya perlu mengimbas kod dengan telefon pintarnya untuk mengaktifkan proses pengecasan, setelah itu robot automatik akan merebut timbunan pengecasan yang tidak digunakan dan memindahkannya ke bahagian atas dan belakang kereta elektrik. Pemilik boleh memegang pistol pengecas dan memasangnya ke dalam kereta mereka. Setelah pengisian selesai, pembayaran dapat dilakukan melalui applet telefon pintar dan akan membolehkan pengguna menyelesaikan dengan RMB digital.

Dengan tujuan untuk meningkatkan kecekapan penggunaan cerucuk pengisian, State Grid Suzhou Power Supply Company telah mengembangkan sistem robot pengecasan fleksibel perkongsian orbit menggunakan teknologi termasuk kawalan robot, Internet of Things (IoT), digabungkan dengan teknologi kawalan pengecasan fleksibel dan teratur yang maju.

Pada masa yang sama, robot juga dapat menggabungkan beban masyarakat untuk mencapai pengisian yang fleksibel dan teratur, yang membantu menjimatkan pelaburan dalam kemudahan pengecasan dan sumber sosial. Penduduk juga dibebaskan dari pelaburan ekonomi dan kesakitan berurusan dengan pemasangan kemudahan pengecasan. Seluruh sistem menggunakan pengurusan operasi dan penyelenggaraan bersatu untuk memastikan keselamatan semasa pengecasan.

Pada peringkat seterusnya, syarikat akan secara aktif mengembangkan aplikasi pengedaran sistem di komuniti lama, pusat membeli-belah awam, dan komuniti yang baru dibina.

Lihat juga:Xiaopeng Motors melancarkan cerucuk pengisian generasi baru

Untuk menyelesaikan masalah semasa kemudahan pengecasan memasuki komuniti, Suzhou mengeluarkan dokumen pada 25 Februari tahun ini, yang mewajibkan 100% dari semua tempat letak kereta di komuniti kediaman yang baru dibina untuk menempah syarat akses untuk pembinaan dan pemasangan kemudahan pengecasan, dan harus dibina dengan teratur sesuai dengan tidak kurang dari 30% dari jumlah tempat letak kereta. Tumpukan pengisian dengan fungsi elektrik pengecasan (pelepasan). Baru-baru ini, Pemerintah Perbandaran Suzhou juga telah mengusulkan tujuan untuk membangun 200.000 cerucuk pengisian pada tahun 2025 untuk memenuhi keperluan pengisian dan penggantian bateri sekitar 380.000 kenderaan elektrik.