Robot berkaki empat Panda5 muncul di Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing

China North Industries Group mengumumkan pada hari RabuRobot berkaki empat Panda5 dikembangkan secara bebas oleh Institut Penyelidikan Kenderaan Utara, membuat penampilan rasmi di Pusat Akhbar Beijing.

Untuk menyambut Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing tahun ini, Pusat Akhbar Beijing 2022 dibuka secara rasmi pada 4 Februari untuk menyediakan perkhidmatan media kewangan untuk wartawan yang tidak berdaftar di Sukan Olimpik Musim Sejuk.

Panda5 mampu melengkapkan pemulihan diri selepas jatuh dan boleh memanjat langkah berterusan 20 sentimeter atau cerun 25 darjah. Ia mengintegrasikan jentera, elektronik, kawalan, pengkomputeran, sensor, kecerdasan buatan dan teknologi lain. Ia juga boleh menggantikan manusia untuk menyelesaikan tugas-tugas seperti pengangkutan medan kompleks, penyiasatan saintifik, penyelamatan dan bantuan bencana, dan penyelamatan kebakaran.

Di Pusat Berita Beijing, Panda5 menunjukkan prestasi sukan yang sangat baik dan kemampuan anti-gangguan melalui paparan statik, dinamik dan persembahan interaktif.

Pasukan robot Institut Penyelidikan Kenderaan Utara China telah bertahun-tahun terlibat dalam bidang robot berkaki empat, dan Panda5 adalah produk awam pertama mereka.

Panda5 belum dijual, tetapi pasukan penyelidik menguji robot dalam beberapa senario aplikasi. “Kami sedang mempertimbangkan untuk menerapkannya pada penyelenggaraan kereta api dan kilang tanpa pemandu. Pada masa ini, kami bekerjasama dengan agensi penyelenggaraan tenaga elektrik, dan mungkin akan diterapkan di bidang ini dalam satu atau dua tahun ke depan,” kata Yan Tong, seorang jurutera di Institut Penyelidikan Inovasi China North Industries Group. Kata dalam wawancara dengan media China.

Industri robotik China telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Robot berkaki empat Ubtech Robotics bernama “Pioneer Bull” muncul di pentas Gala Festival Musim Bunga 2020 yang popular. “Benben” UnitreeRobotics, “MAX” Tencent, dan Xiaomi CyberDog adalah semua produk robot berkaki empat yang popular di industri ini.

Lihat juga:Pasukan Cyberdog memenangi Anugerah Teknologi Tahunan Xiaomi 2021

Data terbaru yang dikeluarkan oleh Boston Consulting Group pada bulan Julai 2021 menunjukkan bahawa pada tahun 2030, pasaran robot global dijangka mencapai maksimum 260 bilion dolar AS, peningkatan lebih dari 10 kali ganda berbanding tahun 2020. Dalam hal ini, pasaran global untuk robot perkhidmatan profesional yang dihasilkan oleh robot berkaki empat dijangka mencapai 170 bilion dolar AS.