RoboSense menambah pelabur baru dalam pembiayaan strategik terkini

RoboSense, pemaju sistem sensor lidar pintar, mengumumkan pada hari SelasaIa telah membuat kemajuan lebih lanjut dalam pusingan baru pembiayaan strategikPusingan ini diketuai oleh Huaxing Growth Capital, diikuti oleh YF Capital, Greenwood Investment dan Kinzon Capital.

Setakat ini, pelabur utama pembiayaan Robosense termasuk China Renaissance, Hubei Xiaomi Yangtze River Industry Investment Fund Management, Yutong Group, dll. Pelabur lain termasuk YF Capital, Greenwoods Investment, Kinzon Capital dan BYD, antara lain.

Ditubuhkan pada tahun 2014 dan beribu pejabat di Shenzhen, RoboSense adalah syarikat sistem sensor lidar pintar terkemuka di dunia dan komited untuk menjadi peneraju global dalam industri penyelesaian persepsi.

Lidar adalah aspek penting dalam kereta pintar, yang dapat meningkatkan persepsi kenderaan terhadap alam sekitar dan mempromosikan realisasi pemanduan autonomi peringkat tinggi. RoboSense menggunakan tiga teknologi utama lidar, perisian penginderaan dan cip untuk menyediakan kemampuan pemahaman data untuk sistem lidar pintar, memberi robot dan kenderaan kemampuan untuk melihat di luar mata manusia, dan melindungi keselamatan pemanduan pintar.

Sehingga 2021, RoboSense telah memperoleh lebih daripada 700 paten yang berkaitan dengan lidar. Produknya telah digunakan secara meluas dalam kenderaan penumpang dan kenderaan komersial yang memandu sendiri dan dibantu, kenderaan logistik tanpa pemandu, robot, teksi robot, trak robot, bas robot dan bidang lain.

Lihat juga:RoboSense jalin kerjasama strategik dengan WeRide

Mark Qiu, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif RoboSense, mengatakan: “Pembiayaan strategik ini memfokuskan pada peningkatan kekuatan lidar yang komprehensif dari segi prestasi, kebolehpercayaan, dan pengeluaran besar-besaran, dan dengan tegas mempromosikan pengembangan industri automotif dan pemanduan autonomi.”