Renault menandatangani perjanjian bateri kenderaan elektrik dengan China Evision AESC dan Perancis Verkor

Pembuat kereta Perancis Renault mengatakan pada hari Isnin bahawa ia telah menjalin kerjasama dengan Envision AESC China dan Verkor Perancis untuk membuat bateri untuk kenderaan elektrik di utara Perancis,ReutersDilaporkan.

Renault kini membeli bateri untuk model Zoe dari kilang LG Energy Solutions di Poland. Walau bagaimanapun, perkongsian baru menunjukkan bahawa pembuat kereta elektrik berhasrat untuk mempelbagaikan bekalan baterinya.

Renault berjanji untuk menyediakan Envision dengan pesanan bateri selama 5 tahun, dan Envision akan memberikan sepenuh perhatian kepada produk terkemuka dan kemampuan operasi global untuk menyokong strategi elektrifikasi komprehensif Renault.

“Gabungan kedua-dua perkongsian ini dengan Renault Electric City akan mewujudkan hampir 4.500 pekerjaan langsung di Perancis menjelang 2030 sambil mengembangkan ekosistem pembuatan bateri yang kuat di kawasan teras Eropah,” kata kenyataan Renault. Syarikat itu juga mengatakan telah menandatangani memorandum persefahaman dengan Verkor permulaan Perancis untuk bersama-sama mengembangkan dan mengeluarkan bateri berprestasi tinggi dengan tujuan untuk memiliki lebih dari 20 persen Verkor.

Kapasiti awal kilang Envision AESC di Douai, Perancis, akan mencapai 9 gigawatt jam pada tahun 2024, dengan sasaran 24 gigawatt jam pada tahun 2030.

Gigafactory Envision, yang terletak berhampiran dengan pangkalan pengeluaran Renault Electric City di Douai, Moeberger dan Ruitz, akan mewujudkan 700 pekerjaan tambahan di kawasan itu.

“Perancis memerlukan rakan kongsi seperti Envision dengan prospek pembangunan hijau, teknologi inovatif dan tekad. Saya percaya syarikat itu akan mempercepat peralihan sifar karbon Perancis,” kata Presiden Perancis Emmanuel Macron di Twitter.

Ketua Pegawai Eksekutif Renault, Luca de Mayo berkata: “Kerjasama strategik antara kami adalah tonggak bagi Renault untuk meningkatkan kelebihan daya saingnya dalam segmen kenderaan elektrik. Ia juga akan mendorong Renault untuk menghasilkan satu juta kenderaan elektrik di Eropah menjelang 2030.” Dikatakan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Envision Zhang Lei juga sangat gembira dengan kerjasama ini.

Lihat juga:Syarikat teknologi hijau Envision melancarkan robot pengecasan mudah alih untuk kenderaan elektrik

Ditubuhkan pada tahun 2019, Envision adalah perniagaan teknologi hijau terkemuka dengan misi “menyelesaikan cabaran untuk masa depan manusia yang mampan”. Seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Zhang, “15 tahun yang lalu, saya menubuhkan Envision, dengan harapan dapat mencapai simbiosis tenaga dan alam sekitar yang harmoni.”

Pada 22 April, Envision mengumumkan bahawa ia akan mencapai neutraliti karbon di peringkat operasi pada akhir 2022 dan neutraliti karbon di peringkat rantaian nilai pada akhir 2028.

Pada petang Isnin, sebagai satu-satunya usahawan China yang dijemput, Zhang Lei menghadiri sidang kemuncak “Pilih Perancis” di Istana Elysee.