Rangkaian makanan Alibaba Freshippo mencari pembiayaan

Rangkaian makanan Alibaba Freshippo berusaha mengumpulkan dana dengan penilaian sekitar $6 bilion, jauh di bawah anggaran $10 bilion awal tahun ini,ReutersDilaporkan pada 12 Julai, memetik tiga orang yang mengetahui perkara itu.

Rangkaian runcit bertujuan untuk mengumpulkan antara $400 juta hingga $500 juta dari pelabur luar. Pengumpulan dana masih belum selesai, dan syarat kewangan mungkin berubah.

Awal tahun ini, Freshippo dilaporkan bekerjasama dengan penasihat untuk menyusun senarai calon pelabur untuk menjemput mereka untuk menyertai pusingan pembiayaan.

Pada tahun 2021, Alibaba membuat beberapa penyesuaian terhadap segmen perniagaan dalaman kumpulan itu.Hou Yi, presiden kumpulan perniagaan Freshippo, melaporkan secara langsung kepada Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong. Industri ini percaya bahawa perubahan ini telah meningkatkan kedudukan Freshippo dalam Alibaba. Selepas itu, Hou menetapkan sasaran keuntungan keseluruhan untuk tahun ini dalam surat dalamannya dan menekankan pentingnya perniagaan luar talian, yang menunjukkan bahawa Freshippo menghadapi tekanan tertentu.

Sudah lebih dari separuh tahun ini, ditambah dengan pelbagai faktor seperti wabak ini, Frehipo sukar memperoleh keuntungan. Sejak Mei, Freshippo telah mempercepat langkah “mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan”. Menurut laporan media terdahulu, syarikat itu telah memulakan pusingan baru pemberhentian, terutamanya memberi tumpuan kepada penguncupan jabatan perolehan dan operasi di pelbagai tempat.

Lihat juga:Platform runcit segar Alibaba Freshippo mempertimbangkan pembiayaan bernilai $10 bilion

Di bawah tekanan keuntungan, Freshippo bereksperimen dengan pelbagai model perniagaan dan mula memasuki bandar-bandar kecil, kawasan luar bandar dan pasaran harga rendah yang lain, mewujudkan beberapa sektor baru seperti Freshippo Neighborhood, Freshippo Outlet dan model perniagaan lain. Sehingga 31 Mei, syarikat itu membuka lebih daripada 40 cawangan Freshippo di China.

Tetapi industri e-dagang makanan segar bukan satu-satunya masalah yang dihadapi Freshippo. Sejak separuh kedua tahun 2021, Meicai dan Dingdong Shopping juga telah mengurangkan kakitangan mereka. Walaupun Missfresh disenaraikan di A.S., ia masih tidak menguntungkan