Raksasa logistik China SF Express mencatat kerugian pada suku pertama 2021

Pada hari Khamis, SF Holdings mengeluarkan pengumuman yang mengatakan bahawa ia mengalami kerugian kewangan yang besar pada suku pertama 2021. Laporan kewangan menunjukkan bahawa pendapatan operasinya mencapai 42.62 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 27.07%, dan kerugian untung bersihnya adalah 989 juta yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 209.01%.

Pada 9 April, SF Express menjangkakan kerugian 900 juta hingga 1.1 bilion yuan pada suku pertama 2021, menyebabkan pengerusi syarikat dan pengurus besar Wang Wei meminta maaf pada mesyuarat pemegang saham tahunan. “Pertama sekali, saya perlu memohon maaf kepada semua pemegang saham kerana saya fikir saya telah melakukan yang buruk pada suku lalu,” katanya.

Lihat juga:Gergasi penghantaran SF Express melancarkan aplikasi katering korporat

Walau bagaimanapun, laporan kewangan 2020 syarikat yang dikeluarkan sebulan yang lalu menunjukkan bahawa ia mencatatkan lebih daripada 150 bilion yuan dalam pendapatan dan lebih daripada 7 bilion yuan dalam keuntungan bersih tahun lepas.

Dalam laporan kewangan, SF Express menyifatkan sebab-sebab kerugian kepada lima aspek. Untuk mengembangkan perniagaan baru, syarikat itu telah meningkatkan pelaburannya dalam penghantaran ekspres cepat, penghantaran ekspres dalam bandar dan pembinaan rangkaian gudang.

Sebagai tindak balas kepada pertumbuhan pesat penghantaran ekspres yang bermula pada suku keempat tahun lepas, syarikat itu mula meningkatkan automasi stesen pemindahan, skala pemprosesan ekspres, pelaburan di tapak dan peralatan, yang membawa kepada peningkatan kos pelunasan dan susut nilai tahun ini. Pada masa yang sama, sumber sementara yang dilaburkan oleh syarikat sebagai tindak balas kepada puncak perniagaan sebelum Festival Spring telah menyebabkan peningkatan kos.

SF Express meletihkan sumber yang bertindih pada peringkat awal penumpuan rangkaian, menyebabkan kos melonjak.

Semasa cuti Festival Spring tahun lepas, kerajaan China menggalakkan orang ramai untuk tinggal di mana mereka berada dan bukannya pergi ke seluruh negara untuk bertemu dengan keluarga dan rakan-rakan. Untuk memenuhi keperluan platform e-dagang dan pelanggan yang semakin meningkat semasa musim cuti, SF Express telah menambah kakitangan penghantaran, pengurus gudang, pengendali transit dan kakitangan lain yang bertugas, dan juga menyediakan mereka dengan subsidi dan bil besar.

Selanjutnya, kadar pertumbuhan pesanan dalam talian yang perlu diselesaikan dalam masa tertentu perlahan, sementara pesanan untuk produk ekspres ekonomi berkembang dengan pesat.

Di samping itu, SF Express mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa Wu Weiting meletak jawatan sebagai ketua pegawai kewangan syarikat, timbalan pengurus besar dan ahli jawatankuasa audit lembaga pengarah atas alasan peribadi. Walaupun dia masih ahli lembaga pengarah, syarikat itu menawarkan kedudukan lain-perunding operasi modal untuk taman perindustrian logistik.

Industri penghantaran ekspres sangat berdaya saing, dan satu siri gergasi Internet telah lama melihat pasaran. Jack Ma menjelaskan tiga tahun lalu bahawa Cainiao, platform perkhidmatan logistik untuk komuniti dan kampus, akan mengurangkan kos logistik sosial, yang menyumbang 15% daripada KDNK China, kepada kurang daripada 5%.

J&T Express, sebuah syarikat kurier yang berpusat di Asia Tenggara, berpendapat awal tahun ini bahawa ia menghabiskan kurang dari satu dolar setiap pesanan. Pada 9 April, disebabkan oleh lambakan harga, Jietong Express dan Best Express diperintahkan untuk menutup pusat pengedaran oleh Yiwu Post Administration.

Malah, perang harga tidak pernah jauh dari industri penghantaran ekspres. Menurut Sina Finance, pendapatan setiap pesanan Shentong Express dan Yunda Express mulai menurun pada awal tahun 2020, sementara keuntungan setiap pesanan YTO Express terus menurun sejak 2017.

Laporan yang dikeluarkan oleh SF Holdings pada hari Selasa menunjukkan bahawa pendapatannya setiap pesanan pada bulan Mac adalah 15.74 yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 12.12%. Penurunan harga berterusan selama 22 bulan.

Menghadapi permulaan yang sukar pada tahun 2021 dan persaingan yang teruk di dalam pasaran, SF Express dijangka meningkatkan penggunaan kapasiti dan kecekapan operasi rangkaian melalui langkah-langkah seperti integrasi rangkaian, integrasi sumber, dan peningkatan kapasiti automatik pada separuh kedua tahun ini.