Qualcomm bekerjasama dengan syarikat IoV China PATEO untuk mengembangkan kokpit pintar

Qualcomm Technologies mengumumkan pada hari RabuKerjasama dengan syarikat Internet Kenderaan China PATEODalam bidang kokpit pintar.

Berdasarkan platform kokpit Snapdragon generasi keempat, Qualcomm dan PATEO akan memperluas kerjasama untuk mengembangkan penyelesaian yang menyokong kecerdasan kenderaan, sambungan kereta pintar, seni bina berorientasikan perkhidmatan (SOA), kokpit pintar, dan pengawal pusat berdasarkan integrasi pelbagai domain. Hubungan kerja ini bertujuan untuk mempromosikan pengeluaran besar-besaran penyelesaian platform kokpit pintar PATEO Qing generasi akan datang.

Platform kokpit Snapdragon adalah komponen utama casis digital Snapdragon, yang bertujuan untuk memberi pengeluar kenderaan dan pembekal Tier 1 kemampuan untuk mentakrifkan semula pengalaman dalam kereta. Platform kokpit Snapdragon generasi keempat dirancang untuk menyokong pelbagai unit kawalan elektronik (ECU) dan unit pemprosesan pusat (CPU) dengan kemampuan pelbagai domain, memberikan sokongan prestasi yang mendasari untuk gabungan SOA, sistem-on-chip (SoC) dan layar paparan, dan Integrasi keupayaan Sistem Bantuan Memandu Maklumat Terpilih (ADAS) dan kokpit pintar.

PATEO ditubuhkan pada tahun 2009 dan mempunyai lima teknologi teras: OS, suara pintar, perkakasan, peta definisi tinggi dan platform awan. Terutama terlibat dalam R&D dan pembuatan sistem telematik pintar dan penyediaan perkhidmatan sokongan susulan, dan berkomitmen untuk membangun sistem lintas platform yang berpusat pada perkhidmatan gaya hidup automotif dan mengintegrasikan kenderaan, Internet, dan telefon bimbit.

Hingga kini, PATEO telah melabur lebih dari 1 bilion yuan (150 juta dolar AS) dalam R&D, dan terus melabur lebih dari 30% dari pendapatan tahunannya dalam penyelidikan. Lebih daripada 5,300 hak harta intelek telah dipohon, di mana 82% adalah paten penemuan.

Lihat juga:Qualcomm mengeluarkan Snapdragon 8 Plus Gen 1 dan Snapdragon 7 Gen 1

Melalui kerjasama dengan Qualcomm, PATEO akan menggunakan kemampuan dan pengalaman inovatifnya dengan platform kokpit Snapdragon generasi ketiga Qualcomm Technologies untuk mewujudkan dan melepaskan potensi prestasi platform kokpit Snapdragon generasi keempat.