QQ Music untuk menyediakan perkhidmatan muzik Dolby Atmos dalam kereta untuk NIO

Tencent‘s QQ Music diumumkan pada 16 OgosIa akan menyediakan perkhidmatan audio Dolby Atmos dalam kereta untuk NIOIni bermakna QQ Music akan menjadi platform muzik domestik pertama yang menyediakan audio Dolby Atmos dalam kereta kepada jenama kereta rakan kongsi.

Selepas peningkatan OTA, perkhidmatan ini akan sesuai untuk model Banyan Tree yang dilengkapi dengan sistem pintar NIO.

NIO ES7, yang dilancarkan pada bulan Jun, dilengkapi dengan NIO Intelligent System Banyan, sistem pintar yang sesuai dengan platform teknologi generasi kedua syarikat, NT2. Sistem penginderaan super NIO Aquila dan platform superkomputernya Adam adalah komponen Sistem Pintar Banyan dalam perkakasan pintar dalaman dan platform pengkomputeran kenderaan.

Melalui sistem bunyi yang kuat di dalam kereta, QQ Music akan menunjukkan sepenuhnya pesona Dolby Atmos dan memberikan pengalaman audiovisual yang lebih baik untuk pemilik NIO. Pada masa ini, Dolby Atmos QQ Music mempunyai lagu-lagu oleh penyanyi, band, dan pemuzik popular dari seluruh dunia seperti Mao Buyi, Zhou Shen, Mayday, Ed Sheeran, Coldplay, Roddy Ricch, dan Sia, yang merangkumi pelbagai genre muzik.

Menurut pengumuman rasmi, kerjasama antara QQ Music dan NIO menandakan pengembangan lebih lanjut mengenai senario aplikasi QQ Music dalam muzik berkualiti tinggi. Pada masa akan datang, QQ Music akan terus berkembang ke lebih banyak senario dan rakan kongsi.

Lihat juga:Tencent QQ Music meningkatkan fungsi soundtrack pintar

Pada 6 Julai, Tencent Music Entertainment Group (TME) mengumumkan bahawa ia telah mencapai perjanjian kerjasama strategik dengan Dolby untuk melancarkan fungsi Dolby Atmos untuk QQ Music. Dengan cara ini, QQ Music menjadi platform muzik domestik pertama yang menyokong Dolby Atmos.