Pusingan ke-14 pembiayaan platform crowdfunding Gitcoin akan berakhir

Gitcoin, yang membolehkan pemaju membayar permintaan tarik untuk projek pengekodan sumber terbuka di Ethereum, telah melancarkan pusingan sumbangan ke-14 yang akan berakhir pada 23 Jun pada 23:59 UTC. Pengguna boleh mengakses platform untuk membiayai pasukan perisian sumber terbuka yang sangat baik.

Gitcoin adalah komuniti pembangun, pencipta, dan protokol yang berada di tengah-tengah ekosistem web terbuka. Sejak 2019, Gitcoin telah menjadi alat yang berharga bagi komuniti yang ingin membina perisian sumber terbuka, dengan lebih daripada $58 juta dibelanjakan untuk ribuan projek. Pusingan pendanaan adalah mekanisme terbaik yang ditemui oleh Gitcoin untuk menyokong orang dan organisasi yang membina Internet terbuka dan sebab lain yang berpengaruh.

Setelah 13 pusingan geran suku tahunan, Gitcoin telah memberikan lebih daripada $60 juta, termasuk $40 juta melalui geran sahaja. Hanya dalam tiga tahun, ia telah membantu membiayai lebih dari 2,500 geran dari puluhan ribu penderma, termasuk lebih dari 2 juta.

Terdapat tiga pihak penting yang terlibat dalam pusingan geran. Masing-masing memainkan peranan penting: memadankan rakan kongsi, pendanaan geran, dan penerima. Pusingan terbaru-pusingan geran ke-14-bermula pada 8 Jun dan akan berlangsung hingga 23 Jun, menyatukan banyak organisasi terkenal dari seluruh pelosok Web3.

Struktur keseluruhan geran pusingan ke-14 terdiri daripada tiga jenis pusingan: pusingan utama dengan jumlah $1 juta dalam dana yang sepadan; “Pusingan ekosistem 12+”, dengan jumlah lebih daripada 1.1 juta dolar AS dalam dana yang sepadan; Tiga “pusingan perniagaan” berjumlah lebih daripada $1 juta dalam dana yang sepadan. Sebanyak lebih daripada $1.1 juta dana yang sepadan akan diedarkan kepada ratusan pembangun.

Lihat juga:Pertukaran kripto dYdX berdasarkan Cosmos SDK melancarkan blockchain bebas

Peserta terkenal termasuk JediSwap, AMM yang boleh digabungkan sepenuhnya dan tidak berlesen yang membolehkan pengguna menukar aset dengan serta-merta dan memperoleh keuntungan aset dengan cara bebas gas; Lenster, aplikasi media sosial yang terdesentralisasi dan tidak berlesen yang dibina dengan protokol Lens; Connext Network, yang membina infrastruktur pembayaran mikro Layer 2 untuk Web yang terdesentralisasi.