Pusat demonstrasi operasi logistik ketinggian rendah bandar pertama Meituan menetap di Shanghai

Pada hari Jumaat, Meituan, platform perkhidmatan penghantaran makanan dan tempatan China, bersama-sama mengumumkan dengan Pemerintah Daerah Jinshan ShanghaiPusat demonstrasi operasi logistik ketinggian rendah bandar pertama di China secara rasmi menetap di ShanghaiDijangkakan pada separuh pertama tahun depan, daerah ini akan membuka laluan penghantaran operasi percubaan yang dinormalisasi. Setelah selesai, warga Shanghai akan dapat merasakan kemudahan yang dibawa oleh usaha penghantaran drone syarikat.

Menurut laporan, Daerah Jinshan saat ini merupakan satu-satunya zon pengembangan drone khas di Shanghai dan zon perintis penerbangan tanpa pemandu awam pertama Pentadbiran Penerbangan Awam China. Pelancaran pusat demonstrasi adalah kesinambungan kerjasama yang ditandatangani antara Meituan dan Jinshan District pada bulan Julai tahun ini. Kerjasama antara kedua-dua pihak akan merangkumi operasi senario sebenar, ujian integrasi R&D, dan perlombongan senario perniagaan yang sangat diperlukan untuk pengedaran pintar ketinggian rendah di bandar. Kerjasama itu akan bermula dari Zon Perindustrian Jinshan, berkembang ke kawasan bandar utamanya, dan secara beransur-ansur mewujudkan rangkaian logistik pintar ketinggian rendah “15 minit 3 kilometer”, yang berpusat di Shanghai dan meliputi China Timur.

Maklumat awam menunjukkan bahawa,Meituan melancarkan penerokaan senario penghantaran drone pada tahun 2017Berdasarkan pertimbangan keperluan pengguna dan ciri-ciri kawasan bandar yang padat, membina rangkaian logistik ketinggian rendah bandar yang memenuhi ciri-ciri senario pengedaran bandar China. Rangkaian ini mengintegrasikan tiga komponen utama: pesawat, penerima tanah dan sistem back-end pengurusan syarikat penerbangan. Dan secara beransur-ansur menyesuaikan diri dengan keperluan pengedaran pengguna dalam pelbagai senario seperti komuniti, pusat membeli-belah, bangunan pejabat, dll., Membolehkan drone dan penunggang mengembangkan kemampuan pengedaran manusia-mesin kolaboratif, dan benar-benar mencapai tujuannya, “semuanya ada di rumah.”

Menurut Mao Yinian, ketua perniagaan drone Meituan, setelah operasi mendarat di Shanghai, ia akan diuji terlebih dahulu di kawasan di mana kedai kopi, kedai makanan segar dan perniagaan lain sangat mementingkan kecekapan penghantaran.

Lihat juga:Platform penghantaran makanan China Meituan Waimai menduduki tempat pertama dalam kategori makanan dan minuman dalam muat turun iOS dan Google Play harian global

Menurut Peninsula Morning Post, kelajuan tidak diragukan lagi merupakan kelebihan terbesar penghantaran drone. Setelah menerima pesanan pelanggan, aplikasi akan segera memberitahu penunggang untuk mengambil barang di pedagang dan menghantarnya ke lapangan terbang keberangkatan. Setelah mengemas, drone akan menghantarnya ke stesen pengedaran komuniti mengikut laluan penghantaran yang dirancang oleh sistem. Pengguna dapat mengimbas kod QR untuk membuka grid stesen pengedaran komuniti untuk mengambil barang. Di masa depan, akan ada pelbagai kaedah seperti pengambilan robot dan barang dalaman untuk membantu pelanggan mengambil bungkusan.

Pada masa ini, drone Meituan telah dimasukkan ke dalam operasi percubaan di Shenzhen selama hampir satu tahun, menyediakan perkhidmatan penghantaran segera ke banyak daerah di Shenzhen. Pada awal tahun ini, drone ini telah menyelesaikan tugas penghantaran pesanan pengguna langsung pertama di Shenzhen. Selepas itu, mereka membina saluran udara untuk pengangkutan bahan di Daerah Nanshan di bandar ini untuk memerangi wabak itu dan menyampaikan bekalan kecemasan kepada penduduk di kawasan karantina. Pada masa ini, kapasitas pengiriman mereka telah dihubungkan ke aplikasi takeaway Meituan, bekerjasama dengan pengendara untuk menyediakan layanan pengiriman. Setelah pengguna membuat pesanan untuk penghantaran drone, mereka dapat melihat laluan penghantaran drone. Sehingga Jun tahun ini, drone syarikat telah menyelesaikan lebih daripada 200,000 penerbangan ujian, dengan masa operasi lebih dari 600,000 minit.