Projek perisian SMIC dihentikan, pasukan 100 orang dibubarkan

Projek penyetempatan CIM wafer 12 inci baru yang dikendalikan oleh pembuat cip terkemuka China Semiconductor Manufacturing International (SMIC) di Beijing baru-baru ini ditangguhkan kerana kontraktor teknologi untuk projek itu tidak dapat memenuhi permintaan mereka untuk penyetempatan perisian CIM semikonduktor,Teknologi SinaDilaporkan pada 8 Ogos.

Pasukan lebih daripada 100 pekerja yang bertanggungjawab untuk projek itu kini telah meninggalkan pejabat SMIC Beijing, dan banyak kakitangan teknikal peringkat tinggi yang bertanggungjawab untuk penyelidikan dan pembangunan projek itu juga mula mencari peluang pekerjaan baru. Banyak orang dalam industri mengesahkan perkara itu, tetapi pengeluar yang berpangkalan di Shanghai itu belum memberi respons secara rasmi.

Kontraktor teknikal yang menjalankan projek ini adalah Perancis Software (Shanghai) Co., Ltd., yang telah menyelesaikan pembiayaan pusingan C1 dan C2 ratusan juta yuan pada tahun 2021. Pelaburnya termasuk China Fortune-Technology Capital, Shanghai Pudong Technology Investment Co., Ltd. (PDSTI), SpinnoTec, Hubble Technology Ventures dan Shenzhen Capital Group Co., Ltd.

Sumber yang dekat dengan SMIC membuat kenyataan ini: “Perisian FA telah melabur lebih daripada 100 orang dalam projek SMIC ini dan menubuhkan pusat R & D di Beijing. Pelaburan terpanjang mencapai satu tahun. Namun, pada bulan Mei dan Juni tahun ini, setelah beberapa kali penilaian oleh jabatan IT SMIC, akhirnya ditentukan bahawa keperluan penyetempatan CIM semikonduktor tidak dapat diselesaikan, dan laporan itu diserahkan kepada eksekutif SMIC. “

Seseorang yang biasa dengan perkara itu mendedahkan bahawa walaupun SMIC telah menamatkan kerjasama dengan Perisian FA, ia tidak mempublikasikan perkara itu, bertujuan untuk mengetepikan masa pembetulan untuk yang terakhir, iaitu setengah tahun untuk Perisian FA untuk menyelesaikan pusingan pembiayaan seterusnya.

Sebenarnya, terdapat lebih dari satu kes kerjasama antara Perancis Software dan SMIC. Sebelumnya, yang pertama juga mendedahkan bahawa barisan pengeluaran cip 8 inci bekerjasama dengan Semiconductor Manufacturing Electronics (Shaoxing) Corporation (SMEC) melibatkan projek pembangunan dan pembinaan sistem CIM, dan mengaku telah menerima surat terima kasih pelanggan dari pasukan pengurusan SMEC.

Lihat juga:Zhou Meisheng, Naib Presiden Eksekutif dan Juruteknik Teras SMIC, Bersara

Melalui kerjasama dengan SMEC, perisian FA menyediakan sistem CIM barisan pengeluaran cip 8-inci, dan dalam kerjasama ini dengan SMIC, syarikat itu perlu menyediakan sistem CIM barisan pengeluaran cip 12-inci. Dari sudut pandangan teknikal, peningkatan dari sistem CIM 8 inci ke sistem CIM 12 inci mempunyai lompatan besar di tengah, dan keperluan untuk kestabilan dan kebolehpercayaan terlalu tinggi.