Projek litium karbonat bernilai AS $358 juta CATL membatalkan pengeluaran besar-besaran bateri Kirin pada akhir tahun ini

5 September,Perjanjian pengeluaran litium karbonatHubungan antara gergasi bateri kuasa CATL dan pemaju bahan baru Yongxing Materials telah dibatalkan, dan kedua-dua pihak akan mencari cara lain untuk bekerjasama.

CATL menanggapi berita tersebut pada 7 September, dengan mengatakan: “Kemajuan pengembangan lombong lithium-tanah liat syarikat bergantung pada situasi perlombongan, bukan peleburan litium karbonat. Kami telah memperoleh hak eksplorasi atau perlombongan dan mempunyai sejumlah rakan peleburan litium karbonat. Penangguhan kerjasama dengan Yongxing Materials tidak akan mempengaruhi kemajuan pembangunan litium.”

Ditubuhkan pada tahun 2000, Yongxing Materials komited untuk pembangunan bahan baru dan tenaga baru. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam penyelidikan dan pengembangan dan pengeluaran bar dan wayar keluli tahan karat berkualiti tinggi, bahan aloi khas, dan bahan bateri litium.

Pada 26 Januari tahun ini, Yongxing Materials mengumumkan bahawa ia telah merancang untuk menubuhkan usaha sama dengan CATL, melabur dalam pembinaan projek litium karbonat, dan bekerja di bidang lain. Jumlah pelaburan projek yang dirancang tidak melebihi 2.5 bilion yuan (AS $358 juta).

Namun, Yongxing Materials menyatakan pada 5 September bahawa kerana kemajuan baru dalam persiapan projek, kedua-dua pihak memutuskan untuk menghentikan perjanjian usaha sama.

Menurut data yang dikeluarkan oleh CATL yang berpusat di Seoul pada 5 September, CATL menyumbang 33.5% kapasiti bateri kuasa terpasang dengan kelajuan 13.3GWh pada bulan Julai, terus menduduki tempat pertama di duniaKajian SNE.

Lihat juga:Honda China dan CATL mencapai perjanjian pembelian jangka panjang

DilaporkanSurat khabarPada 7 September, bateri Kirin yang dikembangkan oleh CATL akan siap untuk pengeluaran besar-besaran pada akhir tahun ini, dan bukannya 2023 yang diumumkan sebelumnya. Bateri pertama akan digunakan dalam siri Zeekr 009 pada suku pertama tahun depan. Model baru jenama Aito juga akan dilengkapi sepenuhnya dengan bateri Kirin.