Pony.ai melancarkan perkhidmatan Robotaix di Shanghai

Pada hari Rabu, Pony.ai mempamerkan teknologi pemanduan autonomi terbarunya yang dikembangkan sendiri di World Artificial Intelligence Conference (WAIC) di Shanghai dan secara rasmi mengumumkan perkhidmatan Robotaxi di Shanghai, yang beroperasi di jalan utama di daerah Jiading.

Pada pertemuan itu, Zhang Ning, naib presiden Pony.ai, memberi ucapan mengenai pemanduan autonomi dan akhirnya mendedahkan perincian rancangan operasi komersialnya untuk perkhidmatan PonyTron. Pengguna kini boleh menaiki kereta memandu sendiri melalui aplikasi PonyPilot +, katanya. Menurut Feng News, kenderaan yang dimasukkan ke dalam perkhidmatan termasuk model Lexus RX, yang dilengkapi dengan sistem pemanduan autonomi terkini.

Sehingga Februari 2021, Pony.ai telah mengumpulkan lebih dari $1.1 bilion dan bernilai lebih dari $5.3 bilion. Pelabur utamanya termasuk Toyota Motor Corporation, Pelan Pencen Guru Ontario (OTPP), Sequoia Capital dan IDG Capital. Pada masa ini, Pony.ai telah mencapai persetujuan dengan beberapa pengeluar kereta seperti Toyota, Hyundai, FAW, dan GAC. Jarak tempuh ujian pemanduan autonominya kini melebihi 6 juta kilometer.

Pony.ai kini menawarkan perkhidmatan Robotaxi di Guangzhou, Shanghai, Beijing, Irvine dan Fremont, California, Amerika Syarikat dengan kira-kira 200 kereta memandu sendiri.

Sebagai tambahan kepada kereta penumpangnya, Pony.ai juga memperoleh lesen operasi pengangkutan jalan pada awal Mei dan memulakan operasi komersial. Trak memandu sendiri telah membawa kira-kira 13,650 tan barang dan jarak tempuh operasi komersial 37,466 kilometer.

Di World Artificial Intelligence Conference di Shanghai, Pony.ai juga mempamerkan Iris, lidar jarak jauh berprestasi tinggi yang dihasilkan oleh Luminar, rakan korporat lidar. Dijangkakan pada tahun 2023, Iris Lidar akan dilengkapi dengan sistem pemanduan autonomi untuk kereta pengeluaran besar-besaran Pony.ai.

Pada bulan Jun tahun ini, Pony.ai mengatakan bahawa ia sedang mempertimbangkan untuk pergi ke umum di Amerika Syarikat untuk membiayai pengkomersialan perkhidmatan penghantaran kereta dalam talian yang memandu sendiri.

Lihat juga:Syarikat memandu sendiri China Pony.ai akan membina kereta berdasarkan seni bina lautan yang luas, kata sumber itu, yang ditolak oleh syarikat itu sebagai tindak balas

Permulaan memandu sendiri, seperti Alphabet’s Waymo dan General Motor’s Cruise, telah berlumba-lumba untuk mengumpulkan wang ketika seluruh industri bersiap untuk memperluas operasi.

Bagi syarikat teknologi memandu sendiri ini, selain menyelesaikan cabaran teknologi dan kos pengeluaran kenderaan autonomi yang besar, industri ini perlu meyakinkan pengawal selia global dan orang ramai mengenai keselamatan kenderaan autonomi sepenuhnya.