Polis Beijing menghukum penjualan semula Bingdundun

Polis tempatan di Beijing mengumumkan pada hari Selasa bahawa tiga individu terlibat dalam penjualan haramMaskot Beijing 2022 Bingdundun yang sangat popular.

Semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk, Bingdundun menjadi viral di media sosial. Maskot telah habis dijual di kedai perdana rasmi Olimpik. Pegawai Beijing berkata mereka mendapati bahawa sesetengah peniaga mengenakan harga yang berlebihan, mengganggu pesanan pasaran biasa.

Beberapa netizen berkongsi perubahan sikap mereka terhadap maskot, “Pada tahun 2019, ketika Bingdundun menonjol dari ribuan rancangan reka bentuk, saya tidak merasakannya. Seperti banyak netizen, saya rasa ia kelihatan jelek. Fikiran sederhana, tetapi sekarang saya rasa ia terlalu comel.”

Polis mengingatkan orang ramai bahawa barangan rasmi sedang dalam pengeluaran dan jualan akan berterusan sehingga bulan Jun. Sebagai tindak balas terhadap kekurangan produk Bingdundun, penganjur telah menyelaraskan penyambungan semula kerja dengan pengeluar dan kilang pembuatan mainan berlesen untuk mempromosikan pengeluaran. Di samping itu, anak patung Bingdundun versi Tahun Baru Cina khas akan dilancarkan tidak lama lagi.

Lihat juga:Teknologi AI Megvii bertujuan menjadikan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing lebih pintar

Disebabkan kekurangan bekalan, ramai netizen membuat produk berbentuk maskot. Seorang blogger di Weibo menyiarkan tutorial yang dilukis dengan tangan, yang juga menarik banyak penonton. Semasa Festival Musim Bunga, pakar gourmet di Provinsi Jiangsu menggunakan maskot sebagai prototaip untuk membuat Xiaolongbao. Tetapi aktiviti tersebut telah mencetuskan perbincangan mengenai apakah produk buatan sendiri ini akan melanggar hak cipta.