Plum Ventures melabur dalam syarikat runcit pintar Jingpin Hi-Tech

Boutique Hi-Tech, sebuah syarikat runcit pintar yang memfokuskan pada sistem perisian-sebagai-perkhidmatan (SaaS), telah menyelesaikan pembiayaan Siri A bernilai puluhan juta yuan baru-baru ini, yang dilaburkan secara eksklusif oleh Meihua Venture Capital. Dana dari pusingan pembiayaan ini akan digunakan terutamanya untuk pemasaran, peningkatan teknologi dan pengembangan pasaran luar negara.

Ditubuhkan pada tahun 2013, Jingpin Hi-Tech juga memfokuskan pada teknologi kecerdasan buatan (AIoT) untuk membina saluran runcit pintar untuk rangkaian jenama dan pengendali. Sistem syarikat serasi dengan pelbagai terminal runcit pintar.

Pengasas Zou Guangwei lulus dari Sekolah Perisian dan Mikroelektronik Universiti Peking. Beliau pernah menjadi pengasas bersama dan CTO Acewill, penyedia SaaS dalam industri katering, dan mempunyai pengalaman selama 10 tahun dalam produk sistem runcit rantaian dan pengurusan R & D. Anggota pasukan teras Jingpin Hi-Tech mempunyai pengalaman bertahun-tahun di Internet industri dan syarikat runcit.

Runcit tanpa pemandu bukanlah fenomena baru. Ia telah berkembang pesat sejak 2017, dengan kedai serbaneka tanpa pemandu sebagai contoh utama. Walau bagaimanapun, pasaran ini telah menyusut baru-baru ini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, satu lagi bentuk terminal runcit pintar runcit tanpa pemandu menjadi semakin popular.

Pada tahun 2021, Tang Binsen, pengasas jenama minuman Cina Yuanqi Forest, menetapkan matlamat dalaman untuk mewujudkan 100,000 kabinet paparan pintar di seluruh negara pada akhir 2022. Raksasa minuman seperti Nongfu Spring dan Coca-Cola juga menggunakan pameran pintar mereka sendiri.

Pada masa ini, Jingpin Hi-Tech menyediakan penyelesaian untuk jenama dan pengendali runcit termasuk pengurusan peralatan, penggera sistem, pengurusan akaun, operasi program mini, dan perkhidmatan francaisi. Dengan teknologinya, satu akaun boleh menguruskan terminal runcit dengan pelbagai keadaan perniagaan yang berbeza. Ia dapat menyokong perniagaan pelbagai senario, termasuk makanan ringan dan minuman, penjualan kopi, penjualan tenusu, penjualan kosmetik dan ubat-ubatan dan kategori lain. Di samping itu, syarikat menyokong penyesuaian perisian untuk keperluan yang berbeza dalam industri yang berbeza.

Terminal IoT runcit Jingpin Hi-Tech dapat dengan cepat membuat penyelesaian yang memenuhi keperluan pelanggan, dan dapat mengurangkan masa pengembangan dan penyebaran sebanyak 80% -90%. Pada masa ini, Jingpin Hi-Tech telah bekerjasama dengan ribuan syarikat termasuk Pepsi, Coca-Cola, Master Kong, Suntory, dll.

Lihat juga:Dongfang Honghu Pakej Sumber Kod Modal Pusingan Pembiayaan

Jingpin Hi-Tech juga berkembang di pasaran luar negara. Pada pandangan Zou Guangwei, dibandingkan dengan pasar China, pasar asing memiliki potensi besar kerana mereka menghadapi masalah peralatan dan sistem lama. Menurutnya, ribuan peranti penjualan teh pintar di Chaidian, rangkaian minuman teh terkenal di India, menggunakan sistem syarikatnya. Krispy Kreme, rantai donat kedua terbesar di A.S., dan Necta, jenama pembuat kopi layan diri Itali, juga merupakan pelanggan syarikat.