Platform Proptech China Beike mengumumkan rancangan pembelian semula saham AS $1 juta

Shell Search, juga dikenali sebagai Beike, platform transaksi dan perkhidmatan perumahan bersepadu dalam talian dan luar talian yang terkemuka, diumumkan pada hari SelasaHasil kewangannya yang tidak diaudit untuk suku pertama yang berakhir pada 31 Mac 2022.

Laporan menunjukkan bahawa jumlah nilai transaksi (GTV) Beike adalah AS $92.4 bilion, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 45.2%. GTV untuk urus niaga rumah yang ada adalah AS $59 bilion, penurunan tahun ke tahun sebanyak 44.5%, sementara GTV untuk urus niaga rumah baru adalah AS $30.4 bilion, penurunan tahun ke tahun sebanyak 43.9%. Akhirnya, GTV perkhidmatan baru muncul dan lain-lain adalah AS $3 bilion, penurunan tahun ke tahun sebanyak 63.6%.

Pendapatan bersih platform adalah $2 bilion, turun 39.4% dari tahun ke tahun. Sebaliknya, kerugian bersih syarikat adalah $98 juta dan pendapatan bersih yang disesuaikan adalah $4 juta.

Beike mempunyai 45,777 kedai pada 31 Mac 2022, penurunan 6.0% dari tahun lalu. Bilangan kedai aktif pada 31 Mac 2022 adalah 42,994, penurunan sebanyak 4.3% dari tahun lalu. Syarikat ini mempunyai 427,379 ejen pada 31 Mac 2022, penurunan 19.1 peratus dari tahun lalu. Pada 31 Mac 2022, jumlah ejen aktif syarikat adalah 381,799, penurunan 20.3% dari tahun lalu. Rata-rata pengguna aktif bulanan mudah alih (MAU) adalah 39.7 juta, berbanding 48.5 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2021.

Peng Yuyan, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Beike, berkata ketika menilai prestasi syarikat: “Pada suku pertama, dalam menghadapi ketidakpastian besar dan prospek makroekonomi yang lemah yang disebabkan oleh pecahnya pneumonia mahkota baru di beberapa kota, kami terus berkomitmen untuk melayani pelanggan, menjaga penyedia perkhidmatan, dan mempertahankan sikap optimis untuk terus berkembang Perniagaan kami dalam pelbagai perkhidmatan berkaitan perumahan yang lebih luas.”

Lihat juga:Platform perdagangan hak milik China Beike berjaya disenaraikan di Hong Kong

“Jumlah GTV kami pada suku pertama 2022 turun 45 peratus tahun ke tahun kepada 586 bilion yuan ($88 bilion), mencerminkan cabaran yang dialami oleh industri, tetapi sebahagiannya dikurangkan oleh komitmen kami untuk memimpin pasaran dalam perkhidmatan berkualiti. Dalam persekitaran ini, kami terus mengambil pendekatan yang ketat untuk menjadikan kecekapan sebagai keutamaan operasi tertinggi untuk penjualan rumah kami yang ada. Kami telah meningkatkan lagi keupayaan pengurusan kedai dan ejen, dan menggunakan teknologi untuk mengoptimumkan operasi. Untuk jualan rumah baru, matlamat kami adalah untuk mengimbangi pengembangan skala dan pengurusan risiko. Secara khusus, kami ingin meningkatkan kerjasama kami dengan pemaju harta tanah berkualiti tinggi dan membuat produk berasaskan data yang secara efektif meningkatkan penilaian mereka terhadap projek kediaman baru dan penukaran penjualan. Pada masa yang sama, perkhidmatan hiasan dan hiasan rumah kami tidak terjejas oleh persekitaran pasaran jangka pendek yang buruk, dan telah mencapai pertumbuhan yang kukuh. Integrasi Shengdu berjalan lancar dan sinergi pelbagai peringkat telah dicapai. “

“Tidak diragukan lagi kami telah diuji tahun ini dalam banyak hal, tetapi kami sangat percaya bahawa nilai yang kami bawa kepada pelanggan kami, baik pada masa baik dan buruk, memberi kami kelebihan daya saing yang berkekalan. Kami bersedia untuk melalui fasa sukar ini, tetap tabah dan optimis seperti biasa, membina kemampuan baru dan menjadi lebih kuat,” Peng menyimpulkan.

Tao Xu, pengarah eksekutif dan ketua pegawai kewangan Beike, menambahkan: “Pendapatan bersih pada suku pertama adalah 12.5 miliar yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 39.4%. Pemulihan pasaran masih terpecah-pecah kerana gangguan sementara yang disebabkan oleh pemulihan pneumonia mahkota baru. Di tengah angin kencang, kami merebut peluang untuk mengoptimumkan pelaksanaan dan memposisikan pemulihan pasaran. Untuk meletakkan asas ini, kami melabur lebih banyak sumber untuk membangun dan melabur dalam keupayaan jangka panjang kami, seperti yang dibuktikan oleh penyiapan pengambilalihan Shengdu, yang sangat menyokong perkhidmatan pembaikan rumah dan perabot kami. Di samping itu, untuk melindungi kepentingan terbaik pihak berkepentingan, kami berjaya melengkapkan penyenaraian dua peringkat rumah kami di papan utama Bursa Saham Hong Kong pada 11 Mei melalui pengenalan. Ke depan, kami yakin akan ini kerana kami akan menyalakan strategi’Satu Badan dan Dua Sayap’, menahan pergolakan jangka pendek, dan yang lebih penting, kami akan meneroka, mengubah dan menaik taraf bidang’kehidupan yang baik’ yang berkembang pesat untuk mewujudkan nilai yang sangat diperlukan untuk industri dan pelanggan kami. “

Sebagai tambahan, Beike mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia merancang untuk membuat rancangan pembelian semula saham di mana syarikat dapat membeli kembali ADS hingga $1 bilion dalam 12 bulan, tetapi mesti mendapat kebenaran umum dari pemegang saham syarikat pada mesyuarat pemegang saham syarikat. Pembelian balik dijangka dilakukan secepat mungkin setelah syarikat memperoleh kebenaran umum pemegang saham dan dengan izin undang-undang.

Pembelian balik saham, jika diluluskan, boleh dilakukan dari semasa ke semasa di pasaran terbuka pada harga pasaran semasa dan/atau kaedah lain yang dibenarkan oleh undang-undang, bergantung kepada keadaan pasaran dan mengikut peraturan dan peraturan yang berkenaan. Syarikat merancang untuk membiayai pembelian balik tersebut dari baki tunai yang ada.