Platform pengajaran dalam talian China Spark Education memfailkan IPO Nasdaq mengumpulkan AS $100 juta

Pada 21 Jun, Spark Education, syarikat pendidikan kelas kecil dalam talian terbesar di China, mengemukakan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS untuk memohon penyenaraian di Nasdaq di bawah simbol ticker “SPRK”. Penaja jamin termasuk Credit Suisse, Citigroup, CICC, Futu Securities dan UP Fintech Holdings.

Prospektus tersebut menyebutkan bahawa 40% dana yang diperoleh kali ini akan digunakan untuk meningkatkan kaedah pengajaran, perisian kursus dan kandungan pendidikan, serta pengembangan kursus selanjutnya.

Spark Education ditubuhkan pada bulan Disember 2017, terutamanya untuk latihan pemikiran matematik untuk kanak-kanak berusia 3-10 tahun, dengan fokus pada kursus kelas kecil dalam talian. Pada tahun 2020, pendapatan bersih Spark Education adalah sekitar $180 juta. Pada bulan Mac 2021, programnya mendaftarkan lebih daripada 370,000 pelajar.

Spark Education sebelum ini telah menyelesaikan beberapa pusingan pembiayaan. Pada tahun 2020, ia mengalami tiga pusingan pembiayaan D +, E1, dan E2 masing-masing pada bulan April, Ogos, dan Oktober. Dari 2018 hingga 2021, Spark Education menerima lapan pusingan pembiayaan berasingan.

Prospektus menunjukkan bahawa, Produk Spark Education terutamanya kursus langsung kelas kecil dalam talian, Dilengkapi dengan kursus AI “Little Spark Inspiration”, kursus ini merangkumi tiga mata pelajaran: pemikiran matematik, bahasa Cina, dan bahasa Inggeris. Kelas biasa mempunyai 4-8 pelajar. Dalam kursus ini, pemikiran matematik merupakan pendapatan utama syarikat. Pada tahun 2020, pendapatan bersih yang dihasilkan oleh kursus kelas kecil dalam talian masing-masing menyumbang 99.2% dan 95.6% daripada jumlah keseluruhan. Antaranya, kursus pemikiran matematik mewakili bahagian utama.

Sumber: jiemodui.com

Menurut firma perunding China Insights, pasaran bimbingan K-12 domestik telah mengalami pertumbuhan yang ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah menjadi pasaran terbesar di dunia dari segi jumlah pendapatan pada tahun 2020. Saiz pasaran dijangka mencapai 22.48 bilion dolar AS pada tahun 2025. Kursus kelas kecil membolehkan pelajar berinteraksi dengan guru dengan lebih kerap, dan kos kursus selepas sekolah biasa lebih rendah daripada biasa, yang membolehkan platform memenuhi keperluan pelajar yang berbeza.

Lihat juga:Gergasi pendidikan dalam talian yang disokong oleh Alibaba, Zuoye Bang, menyusut di bawah kawalan pengetatan dasar

Walau bagaimanapun, kesan baru-baru ini dari peraturan kerajaan China telah membawa ketidakpastian kepada syarikat pendidikan dalam talian seperti Spark Education. Sebagai contoh, menurut Artikel 33 dari “Undang-Undang Perlindungan Anak di bawah umur” yang mulai berlaku pada 1 Juni, tadika dan institusi latihan di luar kampus tidak akan memberikan pendidikan dasar untuk anak-anak prasekolah. Pendidikan Spark tidak dapat menentukan sama ada perkhidmatannya untuk kanak-kanak prasekolah akan diiktiraf sebagai pendidikan kurikulum sekolah rendah.

Di bawah tekanan seperti itu, Luo Jian, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Spark Education, menyebut bahawa syarikat itu akan mengembangkan kursus pascasiswazah pada masa akan datang untuk merangkumi lebih banyak kanak-kanak yang memerlukan lebih banyak.