Platform meta-alam sosial Soul menunjukkan enjin OS dan NAWA

Sebagai penyokong pengembangan meta-alam sosial domestik, Soul, platform yang disokong oleh Tencent, muncul dengan dua pencapaian teknologi pintar terkini——Ling OS dan enjin NAWA-Pada World Artificial Intelligence Conference (WAIC) di Shanghai pada 1 September.

Soul adalah platform sosial Gen Z berdasarkan pemetaan minat. Ia dilancarkan pada tahun 2016 dan beribu pejabat di Shanghai. Pada awal 2021, platform ini pertama kali mencadangkan untuk membuat meta-alam semesta sosial, yang didedikasikan untuk penggunaan portal meta-alam semesta global.

Spirit OS adalah sistem cadangan pintar berdasarkan potret pengguna dalam Jiwa. Ia menggunakan data dan algoritma untuk melombong ciri-ciri yang berkesan, meningkatkan penggunaan pengguna dan pengalaman interaktif, dan meningkatkan kecekapan dan kualiti hubungan sosial.

Senario perniagaan berganda dalam Jiwa membentuk sejumlah besar data tingkah laku pengguna. Ling OS mengintegrasikan sistem potret pengguna pelbagai adegan untuk menyelesaikan masalah pengasingan maklumat.

Enjin NAWA berasal dari pengimejan Soul sendiri dan teknologi rendering grafik dan keupayaan reka bentuk seni. Ia adalah SDK bersepadu yang mengintegrasikan AI, rendering, dan pemprosesan isyarat imej. Pada masa yang sama, editor sokongan telah dibangunkan untuk pengeluaran peribadi.

Lihat juga:Rangkaian sosial App Soul memohon IPO Hong Kong

Susun atur SOUL semasa dalam industri meta-alam semesta merangkumi tiga aspek. Salah satunya adalah untuk membantu pengguna membina avatar maya berdasarkan avatar AR dan 3D. Yang kedua adalah menggunakan teknologi AI dan analisis data platform untuk terus meningkatkan fungsi pengenalan maklumat dan penandaan pengguna, sehingga pengguna dapat mengetahui pasangan mereka yang paling sesuai. Ketiga, teknologi NLP (Natural Language Processing) memainkan peranan penting dalam audit, pengendalian risiko, dan cadangan. Di samping itu, untuk meningkatkan lagi pengalaman interaktif, Soul juga meneroka dan menyimpan teknologi virtualisasi awan.