Platform koleksi digital Ant Group menghukum pengguna untuk transaksi peribadi

Pada hari Selasa,Platform koleksi digital “Jingtan” di bawah Ant Group, mengumumkan bahawa 56 pengguna yang melakukan transaksi haram di luar platform dilarang menggunakan fungsi tertentu.

Jingtan menyatakan bahawa mereka dengan tegas menentang segala bentuk penjualan semula koleksi digital, dengan mengatakan bahawa penjualan semula sering menimbulkan risiko penipuan, dengan mudah mencetuskan spekulasi, dan bertentangan dengan kedudukan koleksi digital.

Tetapi salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh NFT di China adalah bagaimana melindungi sifat kewangan. Pada masa ini, konsep NFT telah diterjemahkan ke dalam koleksi digital di China, menekankan bahawa ia adalah produk maya tertentu yang dikenal pasti melalui teknologi blockchain. Pada masa yang sama, perkhidmatan pengumpulan digital yang dilancarkan oleh gergasi domestik telah menyekat transaksi koleksi tersebut.

Ant Group “Jingtan” memilih untuk membuka fungsi lain yang disebut “pemindahan”, yang menetapkan bahawa pengguna yang telah memegang koleksi digital selama lebih dari 180 hari dapat dipindahkan ke pengguna yang telah mencapai usia 14 tahun dengan penduduk daratan China. Sekiranya penerima ingin memindahkan koleksi digital lagi, dia perlu memegang produk tersebut selama dua tahun.

Lihat juga:China NFT Weekly: Bingdundun NFTS!

Sejak beroperasi pada bulan Jun tahun lalu, sudah lebih dari 180 hari sejak koleksi digital Ant Chain dilancarkan. Beberapa koleksi digital terawal telah memenuhi syarat pemindahan, tetapi 56 pengguna yang disebutkan dalam pengumuman hari ini akan dibatasi daripada memindahkan fungsi.

Pada 26 Januari, “Mirror Detective” telah mengumumkan bahawa ratusan pengguna telah dihukum kerana membeli koleksi digital melalui pemalam dan skrip.