Platform jenama gaya hidup China Onion Global pertama kali mendarat di NYSE

Onion Global, yang dikenali sebagai platform e-dagang jenama gaya hidup pertama di China, secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham New York pada 7 Mei dengan simbol ticker “OG” dan menerbitkan 12.5 juta saham Depositari Amerika (ADS), kenaikan tertinggi Lebih daripada 57%.

Onion Global adalah platform jenama gaya hidup generasi seterusnya yang menginkubasi, memasarkan dan mengedarkan jenama segar, bergaya dan futuristik global untuk golongan muda, memanfaatkan pendapat utama yang mewakili hampir 700,000 akaun media sosial dengan model perniagaan yang unik dan inovatif Pengguna (KOC).

Syarikat yang ditubuhkan pada 2015 itu kini bekerjasama dengan lebih 4,000 jenama di 43 negara dan wilayah menerusi pelbagai rakan kongsi dan KOC. “Syarikat kami diposisikan sebagai kumpulan pengurusan ekuiti jenama global,” kata He Shan, ketua pegawai kewangan Onion Global, pada upacara penyenaraian.

Prospektus menunjukkan bahawa pada tahun 2020, pendapatan tahunan kumpulan melebihi 3.8 bilion yuan (AS $591 juta) dan keuntungan bersih melebihi 200 juta yuan (AS $31 juta), lebih dari dua kali ganda pada tahun 2019. Platform e-dagang antarabangsa telah menyelesaikan 5 pusingan pembiayaan berasingan pada masa penyenaraiannya.

Menurut laporan oleh China Investment Corporation, Onion Global adalah platform jenama gaya hidup kesepuluh terbesar di negara ini berdasarkan jumlah pendapatannya pada tahun 2019. Berdasarkan jumlah nilai barang dagangan yang dihasilkan oleh peruncitan rentas sempadan dalam talian syarikat pada tahun 2019, ia berada di kedudukan kelima di antara kira-kira 30 platform serupa di China yang menyediakan perniagaan import dan eksport untuk jenama kehidupan berkualiti.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, munculnya model penggunaan yang muncul telah menjadi salah satu titik panas di pasaran modal. Penduduk bandar Cina berusia 18-35 tahun telah menjadi pengguna paling berpengaruh dalam pasaran jenama gaya hidup Cina. Model perniagaan jenama Onion Global untuk kumpulan pengguna tertentu ini diharapkan dapat membentuk semula tingkah laku pelanggan dan memimpin trend penggunaan produk kehidupan berkualiti.

“Sebab mengapa kami memilih untuk merekrut KOC untuk menjual barang, Ini kerana saya menyedari adanya perunding runcit bebas. Ketika industri e-dagang rentas sempadan belum terbentuk, mereka mempunyai kemahiran menjual yang kuat dan asas pelanggan yang kukuh, jadi kami ingin meneroka cara untuk membantu mereka beroperasi dengan lebih berkesan. Tanpa stok, “kata He Shan dalam wawancara dengan” Berita Ekonomi Harian”.

Keupayaan KOC untuk bercakap secara langsung dengan pengguna telah membolehkan pasukan pengurusan jenama Onion Universal sentiasa selangkah di hadapan trend pasaran untuk memenuhi harapan generasi muda pengguna.

Onion Global memfokuskan pengembangan masa depannya di pasar bandar di bandar tingkat ketiga dan keempat, dengan bantuan model e-dagang sosialnya.

Pan Jianyue, CMO Onion Global, mengatakan pada tahun 2019 bahawa syarikat itu menikmati kelebihan integrasi e-dagang rentas sempadan dan e-dagang sosial, dan dapat memperkasakan jenamanya dengan potensi pertumbuhan tinggi di bandar-bandar yang kurang maju melalui media sosial. Lebih daripada 4,000 jenama yang kini bekerjasama dengan Onion Global adalah jenama peringkat kedua dan jenama trend khusus.

Lihat juga:Alibaba memperoleh NetEase Koala dengan harga $2 bilion

Namun, tidak pasti hanya bergantung pada model unik mereka untuk menonjol dalam e-dagang rentas sempadan. Pada masa akan datang, e-dagang rentas sempadan cenderung berkumpul dengan syarikat gergasi e-dagang yang lain. Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Analysys, pada suku keempat 2020, bahagian pasaran antarabangsa Tmall, Koala dan JD.com masing-masing adalah 37.2%, 27.5% dan 14.3%.