Platform awan IoT Tuya Intelligent akan membuat debutnya di Hong Kong

Tuya Intelligent, platform awan IoT yang tersenarai di Bursa Saham New York, telah lulus pendengaran penyenaraian di Bursa Saham Hong KongPengumpulan dana akan dilakukan dari 22 Jun hingga 27 Jun. CICC, Bank of America Securities, dan Morgan Stanley berperanan sebagai penaja bersama Tuya.

Tuya Intelligence menyediakan platform awan yang dapat menghubungkan semuanya dengan bijak, dan membuat satu set standard pembangunan yang saling berkaitan yang merangkumi keperluan jenama, OEM, pemaju, peruncit, dan industri. Rakannya termasuk Philips, Schneider Electric, Lenovo, dll.

Pendapatan Tuya Intelligent pada tahun 2019, 2020 dan 2021 masing-masing adalah AS $106 juta, AS $180 juta dan AS $302 juta, dan jumlah kerugian bersih masing-masing adalah AS $70.48 juta, AS $66.91 juta dan AS $175 juta.

Pendapatan suku pertama 2022 syarikat adalah $55.324 juta, turun 2.7 peratus daripada $56.868 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2021. Kerugian operasi bukan GAAP untuk suku pertama 2022 adalah $37.8 juta, berbanding kerugian operasi bukan GAAP sebanyak $24.5 juta untuk tempoh yang sama tahun lalu.

Pada bulan Mac 2021, Tuya Intelligent disenaraikan di Bursa Saham New York, mengumpulkan AS $915 juta. Semasa penyenaraian Tuya Intelligent, Tencent dan Hillhouse Capital masing-masing melabur AS $100 juta dalam syarikat itu. Pada masa itu, nilai pasaran Tuya mencecah sekitar 14 bilion dolar AS.

Sehingga hari ini, harga saham Tuya Intelligent adalah AS $2.46 dan nilai pasarannya adalah AS $1.377 bilion, yang bermaksud bahawa dalam lebih dari satu tahun sejak IPO, nilai pasaran Tuya Intelligent telah menyusut lebih dari AS $12 bilion.

Lihat juga:Syarikat perkhidmatan IoT Tuya Intelligent menafikan pemberhentian pekerja secara besar-besaran

Oleh kerana semakin banyak stok konsep China dimasukkan dalam senarai “pra-penghapusan” SEC, lebih banyak stok konsep China mula berusaha untuk disenaraikan di Hong Kong. Pada bulan April dan Mei 2022, Zhihu dan Shell Search telah disenaraikan di Hong Kong sebagai IPO berganda.

Penyenaraian dua peringkat bermakna syarikat telah disenaraikan di bursa saham lain dan disenaraikan di pasaran Hong Kong mengikut peraturan pasaran tempatan. Kedua-dua pasaran modal adalah tempat penyenaraian utama, dan walaupun mereka berhenti dari satu pertukaran, mereka tidak akan mempengaruhi status penyenaraian syarikat di bursa lain.