Platform audio Himalaya merancang untuk mencapai keuntungan pada akhir tahun ini

Sepuluh tahun selepas penubuhan platform audio ini, Ketua Pegawai Eksekutif Himalaya Yu Jianjun menjelaskan rancangan keuntungan khusus syarikat untuk semua pekerja syarikat untuk pertama kalinya,LewatDilaporkan pada 2 September.

Menurut laporan itu, pasukan pengurusan Himalaya telah menyusun rancangan lima tahun. Ia menjangkakan keuntungan satu suku pada Q4 2022, dengan kerugian bersih mengecil menjadi sekitar 300 juta yuan ($43 juta) tahun ini. Pada tahun 2023, ia akan memperoleh keuntungan tahunan 200 juta hingga 300 juta yuan. Lima tahun kemudian, syarikat itu merancang untuk memperoleh pendapatan tahunan 20 bilion yuan dan keuntungan 4 bilion yuan.

Risiko platform e-dagang makanan segar MissfreshMeninggalkan kesan mendalam kepada pasukan pengurusan Himalaya. ”Seorang sumber berkata,” Mereka tidak menyangka itu adalah kemalangan. Mungkin ada lebih banyak syarikat seperti itu di masa depan. Ini sangat berbahaya bagi syarikat yang tidak dapat memperoleh keuntungan. “

Prospektus terbaru Himalaya menunjukkan bahawa pendapatan syarikat pada tahun 2021 adalah sekitar 5.8 bilion yuan, yang lebih rendah daripada platform video dan siaran langsung seperti iQiyi, Station B, dan Huya, tetapi lebih tinggi daripada platform maklumat seperti Zhihu dan Qutoutiao. Pada tahun 2021, kerugian bersih Himalaya bahkan mencapai 750 juta yuan.

Pusingan pembiayaan terbaru Himalaya berlaku pada April 2021, dengan penilaian selepas pelaburan sekitar AS $4.3 bilion. Sejak itu, ia telah mengemukakan tiga permohonan penyenaraian, tetapi tidak ada yang dapat diterbitkan.

Walau apa pun, Simalaya telah mula mengurangkan kos. Bahagian dana yang dibayar kepada pencipta kandungan dan pemilik hak cipta sebagai sebahagian daripada jumlah pendapatan turun dari 33% pada tahun 2019 kepada 27.3% pada tahun 2021. Prospektus menunjukkan bahawa dengan pertumbuhan pendapatan dan jumlah pengguna yang berterusan, margin keuntungan kasar tahunan syarikat telah meningkat dari 44.5% pada tahun 2019 kepada 54% pada tahun 2021.

Yu Jianjun mengatakan pada pertemuan pekerja bahawa “mencapai keuntungan pada Q4 2022” telah menjadi salah satu petunjuk penilaian pasukan pengurusan, dengan bobot 50%. Namun, dia juga menjelaskan bahawa pendapatan Ximalaya pada suku keempat tidak dikenakan gaji prestasi pekerja.

“Jumlah keuntungan tidak begitu penting,” kata Yu. “Kepentingan keuntungan itu sendiri sangat penting. Ini menunjukkan bahawa syarikat dapat menyokong diri mereka tanpa kekuatan luaran.”

Lihat juga:Simalaya mendapat hak cipta untuk versi Harry Potter dalam bahasa Cina

Untuk mencapai keuntungan, Ximalaya telah mula membuat beberapa perubahan pada operasi. Mulai bulan Mac tahun ini, pekerja di Simalaya telah menerima notis pemberhentian sementara penilaian gaji prestasi menjadi lebih ketat. Himalaya juga menyusun semula perniagaan dan organisasinya, termasuk mengintegrasikan perniagaan dengan model yang sama dan sinergi yang kuat untuk meningkatkan kecekapan operasi.